DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth"un kendisini ziyareti sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"a atıfta bulunarak, “Almanya"da Türkiyeli yurttaşlarımız için Türkçe eğitim talebinde bulunanların bence Türkiye"de Kürt yurttaşlarına da ana dilde eğitim hakkı vermeliler” dedi.

Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir"i makamında ziyaret etti. Baydemir"le kucaklaşıp eline tutan Roth, “Güney"in Paris şehrinde, sizin yanınızda olmaktan mutluluk duyuyorum” dedi. Baydemir, “Emin olun siz de gençleşmişsiniz” dedi.

Diyarbakır"ın şu anda en güzel mevsimini yaşadığını belirten Baydemir, “Diyarbakır"da bahar kısa sürer ama çok güzeldir. Umuyorum ve diliyorum ki 2010 yılı ülkemize de demokrasi barışını ve baharını getirir. Demokrasi baharı sadece Diyarbakır gibi olsa yeterdir. Çok umutluyum gelecekten. Zaten bizim aktif çabamızın temel kaynağında halkımızın umudu ve talebi var. 2009 yılı çok çetrefelli, demokrasi ve insan hakları adına özgür seçimler adına kayıp bir yıl oldu maalesef. Ben burada Sur, Kayapınar ilçe belediye başkanları ve diğer seçilmiş arkadaşlarımla birlikte olmak isterdim. Bana göre demokrasiyi, hakları ve özgürlükleri herkes için istemek gerekir. Herkes için istersek başarılı olma şansımız var. Ve herkes için demokrasi istediğimizde kimse samimiyetimizi sorgulamayacaktır” dedi.


KÜRTLERE DE ANA DİLDE EĞİTİM VERİLMELİ
Almanya toplumunda farklı etnik kimlikler bulunduğunu söyleyen Baydemir, şöyle dedi: “Almanya"da bulunan farklı etnik ve kültürel kimlikler için ana dilde eğitim istemek en doğal haklarıdır. Almanya"da Türkiyeli yurttaşlarımızı için Türkçe eğitim istemek doğal bir şeydir. Ama aynı talepte bulunanlar bence Türkiye"deki Kürt yurttaşlar için de ana dilde eğitim hakkını vermeliler. Bu uygulandığında kimse samimiyeti sorgulamayacaktır. O zaman gerçekten demokratik bir duruş ortaya çıkacaktır. Halen belediye başkanlarımız Kürtçenin kullanılmasından dolayı maalesef yargılanıyorlar. Sur belediye başkanımız sağlık durumundan dolayı hastanede bulunuyor. Bütün bunları neden sizinle paylaşıyorum. Çünkü Türkiye olarak biz AB"nin bir parçası olmak istiyoruz
"ŞİDDETLE BARIŞ GELMEZ
Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, gözyaşlarıyla bir kış dönemi geçirdiklerini, herkes için iyi bir baharın olmasını istediğini belirtti. “Belediye başkanlarına, cezaevlerindeki 3 bin çocuğa ve köyünden göç edenlere bahar gelsin istiyorum” diyen Roth, şiddet yoluyla barışın gelmeyeceğini söyledi.

Diyalog kurulması gerektiğini ifade eden Roth, barış için güven gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Başbakan Erdoğan Almanya"da ana dille ilgili açıklama yaptı. Herkesin ana dilinde eğitim görmesini istiyorum. Almanya"da yaşayan çocuklar Almanca"da bilmek zorundadır. Yoksa kapılar kapanır. Tabii ki başka dillerde eğitim olursa bu Almanya için de zenginliktir. Erdoğan"ın Almanya"ya yönelik taleplerini paylaşıyorum. Aynı empati ile Türkiye"de de ana dilde eğitim empatisi yapması gerekir. En iyisi yeni bir anayasa hazırlanmasıdır. Bunun içinde ilk adımlar önemlidir, bir fırsattır, kaçırmamak gerekir. Yeşiller partisi olarak Türkiye"nin AB üyesi olması için destekledir. Mesut Yılmaz, "AB"nin yolu Diyarbakır"dan geçer" dedi biz de bu söze katıldık.” Baydemir de “Yollarımız asfaltlı, güzel yollar, yamasız yollar kısa yoldur” diye konuştu.


DEMİRTAŞ İÇİN HAZIRLANDI, ROTH KULLANDI
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş"ın Baydemir"e yapacağı destek ziyaretinde belediye binası önünde yapacağı konuşma için hazırlanan kürsüyü gören Claudia Roth, bunun kendisi için hazırlandığını sanarak hemen arkasına geçti ve gazetecilere görüşmeyle ilgili detaylı bilgiler aktardı. Roth kürsüde konuşmasını yapıp belediyeden ayrıldıktan 2 dakika sonra ise Demirtaş belediyeye gelerek aynı kürsüde Baydemir"e suikast iddiasıyla ilgili açıklama yaptı

Milliyet