Microsoft, geçtiğimiz hafta oldukça güçlü özelliklerle gelen yeni web tabanlı e-posta hizmeti Outlook.com'u tanıttı. Peki Outlook.com, sunduğu özelliklerle Google'ın ücretsiz e-posta hizmeti olan Gmail'in karşısında neler yapabiliyor?

Arayüz

Outlook, Gmail'den çok farklı olmasa da biraz daha basit bir kullanıcı arayüzü sunuyor.Outlook temiz, e-posta'lara odaklanan bir arayüze sahip: Outlook'u açtığınızda hesabınızdaki e-postalardan başka hiçbir şeyle karşılaşmıyorsunuz. Yan tarafta reklamlar gösterilse de, Gmail'e ve Hotmail'e göre çok daha temiz bir arayüz sunuluyor. Reklamların gelen kutunuzdaki kelimelere göre olmaması da bir avantaj.

Gmail'in arayüzü ise Google'a odaklanıyor: Gmail'in arayüzünü çoğumuz yakından tanıyoruz. Ana sayfada üst tarafta kişiselleştirilmiş reklamlar gösteriliyor. Mesajlarımızın içerisinde de bir çubuk yoluyla reklamlar gösteriliyor. Yan tarafta bir sohbet bölmesi, üstte ise bir Google çubuğu yer alıyor.

Depolama alanı ve ek dosyalar

Gmail'in sunduğu alan çok daha kısıtlıi Outlook sınırsıza yakın bir depolama alanı ve ek dosyalarda 100MB'lık bir kısıtlama sunuyor: Outlook, "sınırsız" bir depolama alanı sunuyor. Bunun anlamı, spam mesajlar göndermedikçe depolama alanınızın kullanımınıza göre genişliyor olması. Epostalarınıza 100MB'a kadar dosyalar ekleyebiliyorsunuz.
E-postanızı Skydrive ile bağlarsanız, 300MB'lık dosyalar göndermeniz de mümkün.

Outlook, gelen ek dosyalarında ise Hotmail stili bir görüntüleme sağlıyor. YouTube videoları e-posta içerisinde açılırken, fotoğraflar bir slayt gösterisi olarak sunuluyor. Office belgelerini ise direkt olarak tarayıcınızda açabiliyorsunuz.

Gmail, 10GB depolama alanı, 25MB ek dosya kısıtlaması sunuyor: Gmail'in kısıtlamaları, Outlook'a kıyasla çok daha dar. Gmail kullanıcıları, 10GB'lık ücretsiz depolama alanına sahipken, sadece 25MB'lık e-posta ekleri gönderebiliyorlar.

Gmail, Outlook'da olduğu gibi YouTube videolarını direkt olarak e-posta içerisinden açabiliyor. Office belgeleri ise Outlook'a benzer biçimde Google Docs'da açılıyor. Fotoğraflar, Outlook'da olduğu gibi hoş bir slayt gösterisi şeklinde gösterilmiyor ve tipik bir liste halinde sunuluyor. (CHIP Online)