Rıdvan Dilmen: Yüzde 100 futbol (NTV)

F.BAHÇE ile G.Saray"ın ilk 3 haftadaki performansı gösterdi ki, bu sezon lig en fazla 3 takım arasında geçecek.. Belki Beşiktaş bu ikilinin arasına girecek.. Beşiktaş, geçen sezon müthiş bir kazanma iştahı taşıdığı için şampiyon olmuştu, rakipleri erken havlu atmıştı.. Bu sezon aynı görüntüde değiller.. Aksine aynı iştah F.Bahçe ile G.Saray"da gözleniyor.. Bu iki takımın Anadolu"daki rakiplerine uzak ara fark yapacağı gün gibi aşikâr.. Teker teker bakarsak..

F.BAHÇE"NİN bu yılki en büyük farkı Maldonado, Josico gibi kalitesiz yabancılardan kurtuldu.. Yerlerine Cristian, Santos gibi kaliteli adamlar geldi.. Gökhan inanılmaz oynuyor, hep söylüyorum Avrupa klasında bir topçu.. Emre"de büyük gelişme var.. Geçen sezon güçsüz olduğu için her topu geriye veya yana oynuyordu.. Bu sezon güçlendi, ileri akabiliyor.. Daum, Kazım"a büyük güven verdi.. Bakıyorsunuz, iyi şut atıyor ki, D.Bakır"daki golünden belli, kafaya çıkıyor, hızlı, adam eksiltiyor ve güçlü.. Kazım geçen sezon küsmüştü, bu özelliklerini sergileyemiyordu.. Daum ona ısrarla forma vererek ve yaptığı eksikleri anlatarak takıma kazandırdı.. Bu üçlü dışında Semih iyi, Güiza iyi, Santos hücuma çıkıyor.. Yani F.Bahçe 6-7 kişiyle hücuma çıkıyor ve daha etkili oluyor.. 4-2-3-1"i yıllar önce F.Bahçe"ye getiren Daum"du.. Şimdi kendi sisteminde kimi oynatacağını çok iyi tayin ediyor..

D.BAKIR"DAKİ ilk gole bakın.. Sağ bek Gökhan topun altına girdiğinde, 5 metre yanında sol bek Carlos var. İşte F.Bahçe"nin diğerlerinden farkı bu golde gözüküyor.. Bekleriyle hücuma çıkabiliyor..

SARP ÇOK FARKLI

G.SARAY"DA Rijkaard ofansif oyuncu için büyük şans.. Yetenekli adamlarını özgür bırakıyor, karışmıyor.. İki beki de Sabri, Uğur, Hakan olsun hücuma çıkıyor.. Ortadaki ikiliden Ayhan veya Mustafa aynı şekilde.. Ön taraftaki 4 adamına da “Ne isterseniz yapın” diyerek inanılmaz bir konfor sağlıyor.. Her yetenekli forvet böyle kafasına göre oynamak ister.. Ama top rakibe geçince de 4-5-1 oluyorlar.. Keita, Arda, Aydın dönebildiği kadar geriye dönüyor.. Çok zorlamıyor..

ARDA geçen sezon 50 metre geri gidip geliyordu.. Şimdi ön tarafta diri kalıyor ve ne isterse yapacak gücü oluyor.. Mustafa Sarp inanılmaz bir gelişme kaydetti ve G.Saray için artı oldu.. Top rakipteyken her deliği tıkıyor, sağ basıyor, sola basıyor.. Top G.Saray"dayken de topun şiddetini ayarlayarak çok iyi paslar atıyor.. Büyük kazanç..

Erman Toroğlu: Mustafa ağlamasın! (Maraton (LİG TV) programından alınmıştır)


F.BAHÇE ve G.Saray iyi başladı belli ki iyi de devam edecekler. Arada sallanırlar ama Beşiktaş kötü başladı. İyi devam ederler mi bilinmez. O da onların sorunu.

AMA Mustafa hoca dağıtmış biraz. Dağıtmayacak, takımına bakacak. Geçtiğimiz yıl övülürken iyiydi de şimdi mi kötü oldu medya? Mustafa tenkidi kaldırır normalde Fatih Terim gibi değildir. Mustafa belli ki sinirlenmiş. Eğer sinirlendiysen haksızsındır. Kadın haklıysa ağlamaz... Kadınlar ağladı mı haksızdır. Kadın da Mustafa da insan... Kadın haklıysa sinirlenir. Diğer türlü hüngür hüngür ağlar.

KARTAL bu sıkıntılarla uğraşırken G.Saray ve F.Bahçe"nin önemli avantajları var. Örneğin F.Bahçe hareketli toplara çok çalışmış. G.Saray"da uzun sayısı fazla. Bu yüzden G.Saray ölü toplarda çok etkili oluyor.

Ersun Yanal: Üçü alır başını gider


BU sezon Üç Büyükler çabuk kopacaklar. Özellikle G.Saray ve F.Bahçe. Çünkü.. G.Saray"ın dört savunma oyuncusu milli takımda da beraber oynuyor. Çok uyumlular, bir ahenk var. F.Bahçe"nin savunmasında herkesin alternatifi var. Tecrübeliler ancak tam uyumu yakaladıkları söylenemez. Gökhan Gönül farkı da var tabii, takımına olağanüstü katkı sağlıyor.

BEŞİKTAŞ"IN defansında sakatlık sorunları var. Ama olayı çözecek olan orta sahalar. Bu bölgede çift yönlü oynayabilen 5 üst düzey ismi bulunan G.Saray çok avantajlı. F.Bahçe"de sadece Emre böyle. Beşiktaş"ta da Ernst. Beşiktaş"ın eksiği 10 numara. Sonuç olarak oyunun her iki yönünü disiplinli oynayan G.Saray bir adım önde. F.Bahçe, Türkiye"yi tanıyan hocasıyla onların ensesinde. Beşiktaş ise ön bölgedeki isimlerin yerleşim sorununu çözerse yarışa ortak olur.

Sergen Yalçın: Kimse yaklaşamaz

ÜÇ takım da geçen yıla oranla çok farklılar. G.Saray ile F.Bahçe pozitif bir farklılık gösteriyor. Beşiktaş"ta ise gerileme var. Ancak üç takımın da sezon başında kadrolarına yaptıkları takviyelere bakınca ve Anadolu Kulüpleri"nin sergilediği futbolu da izleyince, farkın doğacağını düşünüyorum. G.Saray seyir zevki çok yüksek, sürekli hücumu düşünen bir takım oluşturdu. Ali Sami Yen"de herkese gol atarlar. Hatta gol rekoru bile kırabilirler. Ama bunun yanında gol de yiyecekler.

F.BAHÇE ise ligin en dirençli takımı olma yolunda emin adımlarla yürüyor. Ortaya koydukları mücadele ile alır başını giderler. F.Bahçe de evinde kolay kaybetmez. Beşiktaş, çabuk toparlayacaktır. Özellikle sakatların düzelmesi ve tabii ki 10 numaraya yapılacak transferle düzelirler. Kısacısı 3 Büyükler kimseyi yanlarına yaklaştırmaz. / vatan