Münevver cinayetindeki 'tekniker skandalı' ile ilgili acı itiraf. Türkiye'nin tekniker yetiştiren tek okulu Mersin Üniversitesi Adlı Tıp Teknikerliği'nden Yrd. Doç. Kar açıkladı: Bakanlık kadro açmıyor mezunlarımız işsiz. Otopsiye temizlikçi ve aşçılar giriyordu

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, geçtiğimiz gün hatanın eldivenini değiştirmeyen teknisyenden kaynaklandığını söyleyip, bir tek Mersin'de Adli Tıp'a teknisyen yetiştiren okul olduğunu söyledi. Şebnemci'nin sözünü ettiği Mersin Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu Adli Tıp Teknikerliği Bölüm Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Hakan Kar konuştu.

BÖYLE BİR DÖNEM YAŞADIK

Münevver cinayetinde yaşanan skandalın yetişmiş personel yokluğundan kaynaklandığını belirten Kar şöyle konuştu:

'Personel yetersizliğinden okul kurulmadan önce, otopsi yapan Adli Tıp uzmanlarına bu işe gönüllü olan aşçı, temizlikçi, hastabakıcı gibi uzman olmayan kişiler yardımcı oluyordu. Bu dönemi hepimiz maalesef yaşadık. Okul açıldı ancak şimdi de çok büyük ihtiyaç olmasına rağmen kadro sıkıntısı çekiliyor. Şimdiye kadar 35 mezunumuzdan sadece 10'u kurumlarda kadro alabildi.'

Kar, Münevver cinayetiyle ilgili 'Bu tür cinayetlerde DNA analizi için biyolojik delillerin otopsi öncesi ceset olay yerindeyken toplanması gerekiyor. Avrupa Birliği ülkelerinde soruşturma böyle yürütülür. Polis ve jandarma mutlaka Adli Tıp teknikerleriyle çalışmalı. Karabulut'un cesedindeki biyolojik deliller, anladığımız kadarıyla, kür halinde Adli Tıp Kurumu'na götürülmüş. Yani DNA analizinde kullanılacak kalıntılar ve biyolojik deliller, otopsi sırasında toplanmış. Bu da şu an gündemde olan hatayı doğurur' diye konuştu.

ADLİ TIP ALMAK İSTEDİ

Adli Tıp Teknikeri Bölümü'nün, Adli Tıp Kurumu yetkililerinin dile getirdiği ihtiyaç üzerine 2005'te kurulduğunu ve o günden bu yana 35 mezun verdiğini anlatan Kar, 'Adli Tıp Kurumu ihtiyaç olduğu için tüm mezunlarımızı almak istedi. Konuyu dönemin Adli Tıp Kurumu Başkanı Dr. Keramettin Kurt, Adalet Bakanlığı'na iletti. Ancak Adalet Bakanlığı Maliye Bakanlığı ile yaptığı görüş alışverişinin ardından kuruma 2 yıl içinde sadece 10 personellik kadro verdi. Bunlardan 3'ü, İstanbul'daki Adli Tıp Kurumu'nda görev yapıyor. Diğer 7'si ise Ankara ve Antalya başta olmak üzere çeşitli illerde görev yapıyor. Sadece Adli Tıp Kurumu'nun değil adliyelerde, jandarma ve polis olay yeri inceleme birimlerinde de teknikere ihtiyaç var. Buna rağmen 35 mezunumuzdan sadece 10'u kadro alabildi' diyerek sözlerini noktaladı.

MEZUNLAR İŞSİZ

MERSİN Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Oğuz Köksel de bu alandaki sorunları anlattı. Otopsi teknikerlerinin Münevver cinayetiyle gündeme gelene kadar önemsenmediğini söyleyen Köksel, 'Öğrenciler mezun olduklarında çeşitli sıkıntılar yaşıyorlar. Aslında okuldan çıkmış uzman teknikerlerin çalışacakları alanlar, adli muayene yapılan tüm birimler ve Adli Tıp kurumlarıdır. Ancak mezunlarımızın sayısı çok az olmasına rağmen kendilerine kadro açılmıyor ve dolayısıyla işsiz kalıyorlar' dedi.

35 öğrenci diploma aldı

MERSİN Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu bünyesinde 2005'te açılan Adli Tıp Teknikerliği Programı'na yılda 20 öğrenci alınıyor. Programda adli vakalarda adli raporlar yazımı, otopsi, postmortem (ölüden) örneklerin alma gibi dersler veriliyor. Okulda adli patoloji laboratuvarında adli tıp uzmanlarına yardımcı olacak ara personel yetiştiriliyor. 2007'de ilk mezunlarını veren okuldan bu zamana kadar 35 öğrenci mezun oldu.