1-15 Ocak döneminde, 250 milyon 864 bin dolar olarak gerçekleşen ihracat, geçen yılın aynı döneminde 818 milyon 874 bin dolara ulaşmıştı. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) kayıtlarından derlenen bilgilere göre, otomotiv sektörü, ocak ayının ilk yarısında 5 kıtada toplam 111 ülke ile 10 serbest bölgeye ihracat yaptı.

Sektörün bu dönemde ulaştığı 111 ülkeden sadece 27'sinde, serbest bölgelerden ise 4'ünde ihracat artışı görülebildi.

''AB ÜLKELERİNDE DÜŞÜŞ YÜZDE 50-99''

Otomotiv ihracatının ezici çoğunluğunun yapıldığı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ise yüksek oranlı ihracat düşüşleri dikkati çekti.

1-15 Ocak döneminde, Yunanistan ve Letonya dışındaki tüm AB ülkelerinde eksi görünüme dönen ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 50-99,4 aralığında düşüş gösterdi.

FORD OTOSAN'DA ÜRETİME ARA VERİLDİ

Ford Otomotiv Sanayi AŞ'de (OTOSAN) Kocaeli fabrikasında üretime bugünden itibaren 26 Ocak Pazartesi gününe kadar ara verildi.

Türk Metal Sendikası Gölcük Şube Başkanı Yücel Yücel, global piyasalardaki olumsuz gelişmeler nedeniyle yurt dışı ve yurt içi pazarlarda görülen talep düşüşü dikkate alınarak Ford Otosan Kocaeli Fabrikasında 6 bin 400 işçinin ücretli izne çıkarıldığını ve üretime ara verildiğini bildirdi.

İşçilerin, ücretlerinin ücretlerinin yüzde 76'sının ödenerek izne ayrıldığını, yıllık izin haklarının saklı kaldığını ifade eden Yücel, fabrikada bu yıl yalnızca 5 gün üretim yapıldığını söyledi. Yılın son çeyreğinde üretiminin 2007'nin aynı dönemine göre yüzde 50'den fazla düşmesi nedeniyle istihdam planlarını revize ederek, geçen ay İnönü Fabrikasından 300 çalışanını işten çıkaran şirketin, Kocaeli fabrikasında da 25 Ekim-02 Kasım, 13-27 Kasım, 20 Aralık-12 Ocak tarihleri arasında üretime ara verilmişti.

ANADOLU ISUZU'DA ÜRETİME 1 AY ARA VERİLDİ

Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde kurulu Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ'de üretime 16 Şubata kadar ara verildi.

Yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki talep daralması nedeniyle üretime dün akşam mesai saatinin ardından ara verilen Anadolu Grubu ile Japon Isuzu'nun Türkiye'deki ortak iştiraki Anadolu Isuzu fabrikasında, 800 mavi yakalı çalışan izne çıkarıldı. Birleşik Metal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu fabrikada iş yeri temsilcisi Erol Kalender, sektörde yaşanan talep daralması nedeniyle işverenle görüşerek karşılıklı anlayış içinde böyle bir karar aldıklarını belirtti.

Üretime 1 ay ara verilen fabrikada 800 mavi yakalı çalışanın izne çıkarıldığını ifade eden Kalender, iznin ilk 15 gününün yıllık izin, ikinci 15 günün yarısının ücretli, yarısının da ücretsiz izin olarak kullanılacağını bildirdi.

Kalender, fabrikadaki idari kadronun ise çalışmaya devam ettiğini kaydetti.

SABAH