Mahkumlar artık, tutuklu bulundukları illerde video konferans yöntemiyle duruşmalara katılacak 
 
Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Ceza Muhakemesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'nin Kullanılabilmesi Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Adalet Bakanlığı'nın, geçen hafta Van'dan İstanbul'a duruşmaya götürülürken cezaevi aracının yanması nedeniyle 5 tutuklunun hayatını kaybetmesinin ardından harekete geçtiği eleştirilerini de beraberinde getirdi. İddiaları reddeden Bakanlık yetkilileri, yönetmeliğin olaydan 11 gün önce, 5 Eylül 2011'de Başbakanlığa gönderildiğini ifade etti: 'Çıkan yönetmeliği bu üzücü olaya bağlamak doğru değil.'
 
HABERAL KULLANDI 
Yönetmeliğe göre tutuklu ve hükümlülerin ifadeleri video konferans yöntemiyle alınabilecek. Bu sistem daha önce de Ergenekon tutuklusu Prof. Dr. Mehmet Haberal ve emekli Tuğgeneral Levent Ersöz tarafından kullanılmıştı. Alınan ifadelere ait ses ve görüntülerin kaydedilmesi, iletilmesi ve saklanması için UYAP üzerinde SEGBİS kurulacak. Kayıtlar UYAP'ta yazılı tutanağa dönüştürülecek ve elektronik imzayla imzalanacak.
 
HERKES YARARLANACAK 
Mağdur çocuklarla tanıklığı zorunlu kişilerde bu kayıt zorunlu olacak. Video konferans gizli tanıklar için de uygulanabilecek. Yönetmelikle, soruşturma ve kovuşturma aşamasında mazeretleri nedeniyle hazır bulunamayan, hastane ve cezaevlerindekiler bu sistemle duruşmalara katılabilecek. Kanun yollarına müracaat halinde ses ve görüntü kayıtları itiraz, istinaf veya temyiz merciine gönderilecek. Yetkililer, sistemin şimdilik 225 yerde kurulduğunu belirtti.