Edinilen bilgiye göre, Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) üyesi olan Kuşadalı dalgıç Mustafa Irkaş, Kuşadası Körfezi"ndeki Arslanburnu açıklarındaki bir bangoda 36 metre derinlikte ölü bir Caretta Caretta ile karşılaştı. Yapılan araştırmada iribaş cinsi olduğu belirlenen deniz kaplumbağasının ağ ve paragate oltalarına takılı bir şekilde olduğu ve boğularak hayatını kaybettiği belirlendi.

Kuşadası ve çevresinde yürüttüğü deniz eko sistemi çalışmaları nedeniyle yaralanan ve ölen Caretta Caretta"ların kayıtlarını tutan EKODOSD yönetim kurulunun yaptığı incelemede, ölü deniz kaplumbağasının 115 santim uzunluğunda, 50 kilogram ağırlığında olduğu belirlenirken yaşının da 40 civarında olduğu tespit edildi.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Yaklaşık 100 yaşına kadar yaşayabilen bu deniz canlıları, genellikle Dalyan ve güney sahillerindeki kumsallarda üremekte, beslenme amacıyla bölgemize de gelmektedirler. Ölümler genellikle turizm sezonunun yoğun yaşandığı yaz aylarında sürat tekneleri ve jet skilerin çarpmalarından, denizlere atılan naylon poşetleri denizanası sanarak yediklerinden ve balıkçıların ağ ve paragate iğnelerine takılarak boğulduklarından yaşamlarını yitirmektedirler.Kıyı bölgelerde yaşayan yöre halkına, balıkçılara Carettalarla ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapmakta yaralı ve ölü Carettalar için bilgi ve kurtarma ağı oluşturmaya çalışmaktayız. Özellikle balıkçıların, ağlarına ya da paragate iğnelerine takılan Caretta caretta olduğunda, derneğimize haber vermeleri bu canlının yaşamını kurtaracaktır. Anadolu kıyılarını üreme alanı olarak kullanan iribaş deniz kaplumbağaları Caretta carettaların mutlaka korunması gerekir. Deniz ekosisteminin önemli parçası olan bu canlılar olmasa, denizanalarından denizlere giremeyiz” dedi.

Denizli Pamukkale Üniversitesi Deniz kaplumbağaları Araştırma Biriminden Doç.Dr. Yakup Kaska ise “Ancak yüzde 3 civarının erginleşebildiği ve yaklaşık 100 yumurtadan sadece 1 tanesinin 50 yaşlarına ulaşabildiği ve onları korumak için, denizdeki faaliyetler kontrol edilmelidir. Dinazorlar gibi deniz kaplumbağalarının da dünyamızdan yok olmamaları için, bu konularda ayrıntılı çalışmalar yapılması gerekmektedir” diye konuştu.
Doç. Dr. Kaska"nın dikkatini çektiği caretta carettalardan bir tanesi daha Kuşadası Körfezi"nde 36 metre derinlikte ölü şekilde bulundu.

İRİBAŞ DENİZ KAPLUMBAĞASI

Deniz kaplumbağaları her üreme sezonu (Nisan ve Mayıs) çiftleşerek erkekler kumsala yakın yerlerde dolaşırken, dişi bireyler yaklaşık 15 gün aralıklarla bir sezonda (Mayıs-Ağustos) ortalama 3 yuva yaparlar. Bıraktıkları yuvalardan yaklaşık iki ay sonra yavrular çıkar. Bu kuluçka süresince yumurtalar değişik tehditler altındadır.Bu yuvalardan çıkan yavrular (Temmuz-Ekim) ay ışığı veya denizin parıltısı sayesinde denize doğru giderler. Ancak daha kuvvetli başka ışık olursa yanlış yöne giderler. Denize ulaşan yavru karnını içine çekerek depolanan yağlı besin maddesi nedeniyle dalamaz ve iki hafta kadar yüzeyde dolaşır. Bu nedenle bu esnada kuş ve balık gibi parçalayıcıların yemi olurlar. Bu safhaları atlatan yavrular deniz algleri arasında yüzerler ve dolaşırlar, yönlerini de hem bu besin alanlarını tanımalarından hem de manyetik yönelim sayesinde bulurlar.
Erginleşene kadar dönem kayıp yıllar olarak bilinir, çünkü 25-30 yıl süren bu sürede genç bireylerin nerelerde neler yaptıkları konusunda pek fazla bilgi elde edilememiştir. Gerek bu genç safhada ve gerekse ergin safhada da balıkçılık, trol avcılığı, hastalık, kirlilik ve sürat motorları gibi değişik tehlikeler her zaman kaplumbağalar için birer tehlike olmaktadır.

Caretta Caretta iribaş deniz kaplumbağaları denizlerde yaşar. Yumurtlamak haricinde karaya çıkmazlar. Bacakları yüzmeye yarayacak biçimde kürek biçimini almıştır, Oksijeni havadan almasına rağmen uzun süre su altında kalabilir.