Her geçen gün yaygınlaşan bilgisayar ve internet nedeniyle çocuklardaki olumsuzlukların artması üzerine Aydın"da okullarda çocuklara eski oyunlar teşvik edilmeye başlandı.
Dijital ortamın çocukların hem ruhsal hem de fiziki gelişimine olumsuz etkilediğini belirten Aydın Özel Muzaffer Ancın İlköğretim Okulu Müdürü Bülent Alkın, özellikle velilerin çocuklarına bilgisayar konusunda iyi denetlemesi gerektiğini belirtti. Uzmanlar tarafından, çocukların eski oyunlara yönlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Aydın Özel Muzaffer Ancın İlköğretim Okulu Bülent Alkın, bu tavsiyeler doğrultusunda rehber ve beden eğitimi öğretmenlerinin çalışma yaptığını belirtti.
Bu arada özel okulların yanı sıra, Milli Eğitim Müdürlüğü"nün tavsiyesi ile Aydın"daki devlet okullarında da eski çocuk oyunları okul bahçelerini renklendirmeye başladı.
Yaşamının büyük bir kısmını bilgisayar başında ve doğal ortamlardan uzak alanlarda geçiren çocukların hırçın ve saldırgan olarak yetiştiğini ve bu sorunun son zamanlarda artarak devam ettiğini kaydeden Aydın Özel Muzaffer Ancın İlköğretim Okulu Müdürü Bülent Alkın, “Maalesef çocuklarımız dijital ortamda birer savaşçı gibi yetişmeye başladı. Teknolojinin ve hayatın vazgeçilmezi olan bilgisayar yanlış kullanım nedeniyle hayatı olumsuz etkilemeye başladı. Bilgisayarla birlikte kültürümüz yok olmaya başladı, bunun yanında beden ve ruh sağlığı bakımından sıkıntılı bir gençlik yetişiyor. Eğer bu soruna acilen bir çözüm bulunamaz ise gelecek nesil için ciddi tehlikeler kapıda. Bu nedenle bizler çocukların, eskiden olduğu çelik-çomak, misket, birdirbir, dokuztaş gibi oyunları oynamasına teşvik ediyoruz” dedi.
“ENERJİSİNİ HARCAYAMAYAN ÇOCUK SALDIRGAN OLUYOR”
Bilgisayar başında enerjisini harcayamayan çocukların saldırganlaştığını da kaydeden Alkın açıklamasında “Çocukta var olan enerji eski oyunlar ile dışarı atılmış olur. Çocuk gerilimden kurtulur, var olan saldırganlığı boşaltır ve korkularını oynadığı oyun ile üzerinden atar. Oyun bedensel olarak çocuğun kas sisteminin gelişmesine yardımcı olur. Oyun oynarken çocuklar mutlu hevesli ve dikkatlidirler. Oynarken hata yapsalar bile düzeltme şansına sahip olduklarının farkında olan çocuk, hata yapmaktan dolayı korku yaşamazlar bu yüzden rahattırlar. Genellikle çocuklar oyun oynarken anne ve babalarını taklit ederler. Cinsiyetlerine göre oyunlar oynayan çocuklar bu şekilde geleceğe de hazırlanmış olur. Olumlu kişilik özellikleri uygun oyun ortamında artar ve pekişir. Doğru davranışların pekişmesi oyun yoluyla daha kolay sağlanır” diyerek çocukların dijital bağımlılıktan kurtarılmasını istedi.
Okul bahçesinde misket oynayan Öğrencilerden Baran Bulut, Ömer Faruk Sarı, Nuri Genç ve arkadaşları, eski oyunların bilgisayar oyunlarından daha zevkli olduğunu belirttiler.