Kapıkule Sınır Kapısı'nda görevli muhafaza memuru ve narkotik detektör köpek idarecisi Fatih Doğruer yaptığı açıklamada, 5 yıl önce 1850
avroya Macaristan'dan satın alınan “Bak”ın, Ankara Gölbaşı Köpek Eğitim Merkezinde 14 narkotik dedektör köpek arasından birincilikle eğitimini tamamlayarak 2005 yılında Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne atandığını söyledi.

Kapıkule'de yapılan modernizasyon kapsamında yeni yapılan binalarla birlikte Bak ve yardımcısı Duman'a da yeni bir yer yapıldığını ifade eden Doğruer, şöyle devam etti:

“Kapıkule'deki modernizasyon kapsamında yenilenen binalarla birlikte Bak ve Duman'nın kulübeleri de yenilendi. Yeni yapılan Kulübe 120 metre kare, 40 metrekarede bahçesi var. Kulübenin içerisinde 24 saat sıcak su bulunuyor. Köpekler daha temiz ve sağlıklı bir ortama kavuştu.

Eski kulübeleri çok küçüktü. Yağmur ve kar yağdığı zaman kulübelere su giriyordu. Kulübelerde bit ve pire oluyordu. Düzenli olarak köpeklerin aşılarını yaptırmamıza rağmen yine de sağlıksız bir ortam vardı. Şimdi Bak ve Duman sıcak konforlu kulübelerinde daha mutlu.”

“2 TON UYUŞTURUCU YAKALADILAR”

Bak ve yardımcısı Duman'nın 2008 yılı içerisinde 2 ton uyuşturucu madde yakalanmasında etkin rol oynadığını ifade eden Doğruer “Bak her türlü uyuşturucu maddeye çok duyarlı bir köpek. Koku alma ve önsezileri sayesinde 1 yılda 2 ton eroinin ortaya çıkarılmasında etkin rol oynadı. Ayrıca Bak Cumhuriyet tarihinde gümrüklerde bir defada ele geçirilen en büyük miktar olan 565 kilo eroini ortaya çıkarmıştı” dedi.