Hatalı yapılan bir iğne nedeniyle sol kolunu kaybeden ve 2.5 yaşından beri hukuk mücadelesi veren 16 yaşındaki Ayşen, AİHM"de açtığı tazminat davasından 18 bin euro kazandı

Kırklareli"nin Lüleburgaz ilçesinde, 14 yıl önce yapılan iğnenin damara gelmesi nedeniyle sol kolu kesilen Ayşen Başaran"ın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi"nde (AİHM) görülen davası sona ererken, mahkeme Ayşen"e ve ailesine toplam 18 bin euro tazminat ödenmesine karar verdi.
Taksim"deki basın toplantısında konuşan avukatı Cengiz Hortoğlu, Ayşen"in yaşadıklarını anımsatarak, dava süreci hakkında bilgi verdi. Hortoğlu, “Ayşen hayatının yüzde 81"ini bu yargı sürecinde geçirdi. 2.5 yaşında adliye koridorlarıyla tanıştı. Yargı süreci bugün bitti” dedi.

"Önemli bir karar"
Ayşen"in yanlış damara giren iğne sonucu sol kolunu kaybettiğini ve ardından bir hukuk savaşı başladığını ifade eden Hortoğlu, Ayşen ve ailesinin Türkiye"de açılan tazminat davasında 2002 yılında 120 bin YTL kazandığını da hatırlattı. Ayşen"in davasının uzun sürmesi nedeniyle AİHM"ye başvuruda bulunduklarını ifade eden Hortoğlu, “5.5 yıllık süreç sonunda bu dava da kazanıldı. Ayşen açısından önemli bir karar. Dava sonucunda aile ve Ayşen için 18 bin euro tazminat ödenmesine karar verildi. Mahkeme gerekçe olarak, davanın Türkiye"de uzun sürmesini gösterdi” diye konuştu.

"Kolu geri gelmeyecek ama..."
Hortoğlu, AİHM kararıyla 14 yıl süren bir hukuk sürecine son noktayı koyduklarını belirterek, Ayşen"in davasının meslek hayatında kendisini en çok etkileyen dava olduğunu vurguladı. Hortoğlu, “Elbette bu alınan tazminatlar ne olursa olsun onun kolunu geri getirmeyecek. Ayşen Türkiye"de hak arama sembolü oldu. Mağdur insanlar için örnek oldu. Ayşen"in verdiği mücadeleyi örnek alan binlerce insan kendi haklarını aradılar. Bu davanın en önemli yanı örnek bir dava olması” dedi.
Bugün 16 yaşında olan Ayşen ise durumunun kendisine liseden sonra zor gelmeye başladığını belirterek, “Herkes beni tanıyor. Normal bir insanmışım gibi davranıyorlar. Çevremdekiler öyle davranınca ben de rahat davranabiliyorum. Alıştım.” diye konuştu.
Ayşen"in babası Hüseyin Başaran da, geçmişte takılan protezin artık Ayşen"e olmadığını ve bu nedenle ya biyoelektronik protez kol ya da kol nakli istediğini ifade etti. Bu nedenle de yeni bir mahkeme sürecinin başlayabileceğini vurgulayan Başaran, “Biz hep dava açarak mı haklarımızı alacağız?” dedi.