Önceki gün 14 sanığı hakkında yakalama kararı çıkarılan ‘internet andıcı’ iddianamesinin ek klasörlerinde ilginç detaylar ortaya çıktı. Bazı sanıklarının klasörlerde yer verilen Genelkurmay Askeri Savcılığı’ndaki ifadeleriyle, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’ndaki ifadeleri arasındaki çelişkiler dikkat çekti...

Genelkurmay tarafından kurulduğu ve hükümet aleyhine kara propaganda yaptığı iddia edilen internet siteleriyle ilgili açılan davada Savcı Cihan Kansız 22 kişi hakkında yakalama kararı istemişti. İnternet andıcı iddianamesinin kabulünden 10 gün sonra kararını açıklayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti 22 şüpheliden 14 ’ü için önceki gün oy birliği ile yakalama çıkardı. Dün de iddianamenin ek klasörleri sanık avukatlarına dağıtıldı. Klasörlerde çarpıcı detaylar yer aldığı ortaya çıktı.

‘Hiçbir belge görmedim’

Davanın tutuksuz sanıkları arasında yer alan Meryem Kurşun, Askeri Savcılığa “tanık” sıfatıyla verdiği ifadesinde 2 Ocak 2006-Eylül 2009 tarihleri arasında Bilgi Destek Dairesi’nde görevli olduğunu belirterek, İrticayla Mücadele Eylem Planı ile Eylül 2007 tarihli Bilgi Destek Planı şeklinde başlayan belgeyi görmediğini, bu konularda çalışma yapıldığını ve emir verildiğinden haberinin olmadığını söyledi. Kurşun, 12 Haziran’da Taraf Gazetesi’nde Dursun Çiçek’le ilgili Taraf gazetesinde haberin yayınlandığını öğrendiğini belirtti.

‘irtica.org sitesini yönettim’

Ancak 08.06.2011 tarihli savcılık ifadesinde; Haziran 2009 tarihinde bütün bilgisayarlarının alındığını, 2006 senesi Ocak ayından İkinci Bilgi Destek Şubesine atandığı tarih olan 2008 Ocak ayı tarihleri içerisinde Şube Müdürünün Dursun Çiçek olduğunu, yapacakları işlerle ilgili tüm talimatları Dursun Çiçek’ten aldıklarını, Dursun Çiçek’in de talimatları Daire Başkanından, Daire Başkanının Harekat Başkanı’ndan, Harekat Başkanı da Genelkurmay Başkanından talimatları aldığını anlattı. Kurşun, İrtica Uzmanı diye herhangi bir sıfatının olmadığını, irtica.org isimli siteyi yönettiğini, sitede yer alan bir kısım haberlerin ise Çiçek tarafından kendisine yayınlanması için verildiğini, “İrticayla Mücadele Eylem Planı” basına yansıdıktan sonra haberinin olduğunu, bu planı internetten okuduğunda acaba doğru olabilir mi diye kuşkuya kapıldığını, içeriğinden dolayı doğru olabileceğini düşündüğünü söyledi.

‘Talimatları Çiçek’ten aldım’

Dursun Çiçek’in bu sitelerden haberi olmadığı yönündeki savunmalarının doğru olmadığını belirten Kurşun, bu sitelerin kendi kişisel siteleri olmadığını, Dursun Çiçek’in emrinde çalışan bir sivil memur olduğunu söyledi. Sitelerin iş günleri içerisinde güncellendiklerini belirten Kurşun, internet sitelerinde yer alan AKP ve bir kısım topluluk ve cemaatlere ilişkin yayınlar özetlenerek okunup, sorulduğunda, bu haberlerin içeriklerini kendisinin belirlemediğini, böyle bir inisiyatifinin olmadığını, kendisine verilen emirler doğrultusunda bu haberleri yayınladığını, sitelerin listesinin Taraf Gazetesinde yayınlandığı gün tüm sitelerin kapatıldığını, bu sitelerin Dursun Çiçek tarafından kapatıldığını bildiğini anlattı.

‘Sn.K’a arz’ ne demek?

Ek klasörlerinde, sanıklara sorulan bir soru da dikkat çekti. Soruşturma savcısı, İnternet Andıcı isimli belge üzerinde el yazısı ile yazılmış bir notu kastederek “Bahse konu andıcın paraf bölümünde ‘Sn.K’a arz’ şeklinde el yazması bir not olduğu görülmüştür. Kendisine arz edilmek üzere not düşüldüğü belirtilen komutan Genelkurmay Başkanı mıdır? Bu andıç komutana arz edilmiş midir? Komutan bu andıcı onaylamış mıdır?” sorusunu sordu. Sanıklardan bazıları konu hakkında cevap vermezken, bazı sanıklar bahsedilen kişinin dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ olduğunu söyledi.

Emekli Org. Hasan Iğsız soruya, “Sn.K’a arz ifadesi sadece Genelkurmay Başkanı’na sunulunca yazılır. Buradan da ona sunulup onaylanıp onaylanmadığını ben bilmiyorum. Onun onayı ve emri olmadan bir şey yapılamaz. Nihai karar merci Genelkurmay Başkanı’dır” derken, Yüzbaşı Murat Uslukılıç: “Bildiğim kadarıyla Genelkurmay Başkanı’dır. Bildiğim kadarıyla Genelkurmay Başkanı’na Dursun Çiçek bu konuyu arz etmiştir. Aynı sayfada onay yoktu ama onayladı ki yeni internet siteleri için emir verildi” diye cevap verdi. Bazı sanıklar ise “Komutana arz edilip edilmediğini bilmiyorum” diye cevapladı.