Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bürokrasideki 'ağır işleyişten' şikayet ederek, 'Siz bir yeri 6 ay ihmal ederseniz, ne yazık ki bıraktığınız yerde duruyor. O yüzden zaman ve imkan gibi bir sorunumuz var. Yani iki yıl sonunda gün, hafta daha uzun olsa, ay daha uzun olsa istiyorum' dedi.

Bakan Günay, sorularını yanıtlarken, bakanlıktaki iki yılını değerlendirdi.

'Yapamadığınız ve 'keşke' dediğiniz bir konu oldu mu?' sorusu üzerine 'Çok' yanıtını veren Günay, Nemrut'un Türkiye'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki önemli tarihi değerlerinden biri olduğunu anımsattı. Nemrut'taki dev tanrı heykellerinin doğa koşullarından etkilenmemesi için proje hazırlandığını hatırlatan Günay, bu çalışmanın önümüzdeki kışa yetişmeyeceğini söyledi.

Günay, 'Nemrut uykularıma giriyor. Kış gelecek ve yine ince ince çatlamaya başlayacak diye geceleri düşünüyorum' dedi.


'HALA BİR 10. MİRASIMIZ OLMADI'

Bakan Günay, Türkiye'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'nde 9 alanı bulunduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

'Hala bir onuncusunu kesin listeye aldıramadık. Gerçi 5 tanesini aday listesine ilave ettik ama bu bana yetmiyor. Ben Türkiye'nin dünya miras alanlarında kalıcı listede, 9 değil, en azından 19 tarihi ve doğal varlığı olabileceğine inanıyorum. Onlarla ilgili biz tüm düzenlemeleri, güvenlik, ziyaret güzergahı ve müzeyi henüz yapamadık.

Ankara'da Türkiye Uygarlıklar Müzesi henüz bir proje. İstanbul'da Ayasofya'da, arkeolojide, Topkapı'da çeşitli iyileştirmeler yapıyoruz ama bana yetmiyor. Benim çalışma tempoma yetmiyor. Benim tempom daha yüksek. O yüzden bu ağır işleyişten şikayetçiyim.


Geçenlerde Yıldız Sarayı'na gittim. Biraz ara verdiğim için çok pişman oldum. Orada birçok şey duruyor. Siz bir yeri 6 ay ihmal ederseniz, ne yazık ki bıraktığınız yerde duruyor. O yüzden zaman ve imkan gibi bir sorunumuz var. Yani iki yıl sonunda daha uzun zamana, gün, hafta daha uzun olsa, ay daha uzun olsa istiyorum.'

'20 YILDIR BİR ŞEY YAPILMAMIŞ'

Bu yıl bir gün bile tatil yapmadığını anlatan Günay, 'Bu başarı, marifet değil ama şunu söylemeye çalışıyorum, çok iş var, çok birikmiş iş var' dedi.


Türkiye'nin birçok yerinde yapılması gereken çok iş olduğuna dikkati çeken Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Ben Topkapı Sarayı'nda bir çöplük temizledim, altından bir hazine çıktı. Benzer şeyler Türkiye'nin çok yerinde. Divriği'ye gittim. Galiba kendi hakkımı kendim savunmuş olayım, 1965'ten bu yana hiçbir bakan Divriği'de kalmamış. Bir gece kaldım. İnanılmaz bir tarih zenginliği var. Ulu Cami ve Şifahane diye bir dünya hazinesi var. Ama ulaşım imkanları son derece kötü. Şifahane ve çevresi son derece bakımsız. Orada kamulaştırma çalışmasına başladık. Kazma vurup bir binayı yıktım, 50 tane binayı yıkmamız lazım. Yapıyı, havalandırmasıyla yeniden ele almamız gerekiyor. Burası Türkiye'den dünya listesine giren ilk eser ve 20 yıldır hiçbir şey yapılmadan kalmış.'/yeni şafak