Türkiye'nin incir üretim merkezlerinden Aydın'da hasat sürerken, üretim maliyetleri ve satış fiyatları arasındaki fark gündeme gledi. Nazilli'de üreticileri mazot, gübre, işçilik ve diğer üretim giderlerinin yükseldiğini, buna karşın kaliteli ürünün beklenen fiyatı bulamadığını belirterek destek çağrısında bulundu.

Nazilli'nin Eycelli Mahallesi'nde incir üreticisi Osman Toparlak, konuya ilişkin ANKA Haber Ajansı'na açıklama yaptı.

Bahçede incirleri kalite durumlarına göre ayırdıklarını anlatan Toparlak, kaliteli ürünlerin geçmiş yıllara göre daha düşük fiyatlarla alıcı bulduğunu söyledi.

Toparlak, bu yıl tüccara götürüldüğünde kaliteli incirin yaklaşık 150-160 lira seviyesinde alıcı bulabileceğini belirterek, “Şimdi mazot pahalı, 84 lira. Gübre pahalı” dedi.

Dağlık araziler nedeniyle hayvanla çift sürdüğünü ifade eden Toparlak, bir günlük çift sürme maliyetinin 8 bin liraya ulaştığını, işçilik giderlerinin de üreticinin yükünü artırdığını söyledi.

İncir üretiminde yalnızca hasat ve işçilik maliyetlerinin bulunmadığını, ürünün oluşumu için gerekli ilek maliyetinin de üreticiye ek yük getirdiğini belirten Toparlak, incirin 200-250 lira bandında değer bulması halinde çiftçinin rahatlayacağını, üreticinin elde ettiği gelirle mazot ve gübre alabileceğini ve ihtiyaçlarını karşılayabileceğini ifade etti.

Aydın’da 104 yıllık zafer kutlandı!
Aydın’da 104 yıllık zafer kutlandı!
İçeriği Görüntüle

Toparlak, çiftçinin kazancının yalnızca üreticiyi değil, bölgedeki esnafı da doğrudan etkilediğine işaret etti.