Aydın Merkez Köprülü Mahallesindeki 40 yıllık Çamlı Nargile Kahvehanesi eski Osmanlı Kültürü Nargileyi Aydın"da yaşatmaya çalışıyor.
Çamlı Nargile Kahvesinin sahibi Abdullah Efe Osmanlı-Türk kültüründe önemli yeri olan nargileyi Aydın"da yaşatmak ve yeni nesilleri tanıtmak amacı ile 10 yıldır uğraş verdiklerinin altını çizerek “Aydındaki orta yaş ve üzeri yaş gurubunda olan Nargile müdavimleri mekanımızı hiç boş bırakmazlar. Son dönemlerde özellikle yeni nesilde nargileye ilgi gösteriyor. Özellikle Adnan Menderes Üniversitesinin açık olduğu dönemde Üniversite öğrencilerinden pek çok genç nargile içmek için kahvehanemize geliyor. Üniversiteli gençler genelde klasik nargileden ziyade meyve aromalı nargileyi tercih ediyorlar” dedi.
Nargile"nin Türk kültürüne girişinin 16. yüzyıla dayandığını belirten Abdullah Efe nargile içmenin bazı kuralları olduğunu belirterek “Nargileyi nefes alır gibi çekmek lazım,nargilenin içimi bir saat den fazla sürer. Nargile havadar mekanlarda içilmelidir, nargilenin ateşinden sigara yakmak doğru değildir. Nargileyi bir arkadaşınızla ortak içiyorsanız imame kullanılmalı, nargilenin marpucu elden ele değil masaya bırakılarak yanınızdaki kişiye verilmelidir” diye konuştu.
Nargilede kullanılan tömbeki adı verilen tütünün geceden ıslatılıp kıyıldığını söyleyen Abdullah Kılıç “Nargile zahmetli bir zevk, günümüz şartlarında bu zevki evlerde gidermenin imkanını bulmak çok zor, ama bu kültürümüzü yaşatmamız gerekiyor. Ben orta yaş üzerindeki insanlardan çok gençlerin kahvehanemize gelerek nargile kültürü ile tanışmalarını istiyorum. Gençler sayesinde bu önemli kültür nesilden nesle yaşatılabilir” ifadelerini kullandı.