Rusya ve İran"dan sonra dünyanın en büyük üçüncü doğalgaz rezervine sahip ülkesi olan Katar"dan, Türkiye"ye doğalgaz boru hattı döşenmesi konusunda görüş birliğine varıldığı açıklandı. Enerji uzmanları, Katar"dan gelecek doğalgazın, Nabucco hattına hayat vereceğine, Türkiye"nin enerji oyununda elini iyice güçlendireceğine dikkat çekiyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın Rusya Başbakanı Putin"le yaptığı anlaşmaların Nabucco"ya zarar verdiğine yönelik eleştirilerin arttığı bir dönemde Türkiye Nabucco"ya yönelik çok önemli bir açılım yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Thani arasındaki görüşmede, Türkiye ile Katar arasında doğalgaz boru hattı döşenmesi konusunda görüş birliğine varıldığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, Erdoğan ile El Thani"nin Bodrum"da Rixos Otel"de gerçekleşen çalışma yemeğinde başta enerji ve ticari ilişkiler olmak üzere birçok konu ele alındı.

Katar Emiri El Thani"nin çalışma yemeğinde, “Türkiye"nin son dönemdeki enerji konusundaki girişimlerinin dikkat çekici olduğuna ve bu girişimlerin kendileri tarafından da dikkatle izlendiğine” işaret ettiği öğrenildi.

El Thani"nin, “Katar olarak Türkiye ile her alanda ilişkilerin geliştirilmesi için karar aldıklarını ve bu konuda istekli olduklarını” belirttiği, Başbakan Erdoğan"ın ise kendisini Türkiye"de görmekten mutluluk duyduğunu dile getirdiği bildirildi.

Başbakan Erdoğan"ın, çalışma yemeğinde, “Enerji konusunda uzun vadeli ve kalıcı bir işbirliği yapmak istiyoruz. Bu amaçla Türkiye ile Katar arasındaki bir doğalgaz boru hattının sorunu kökten çözeceğine inanıyorum” dediği öğrenildi. “Türkiye"nin transit enerji geçişinde önemli bir pozisyona geldiğini ve Katar"ın sahip olduğu enerji kaynaklarını da bu şebekeye dahil etmek istediklerini” söyleyen Erdoğan"ın, “Katar doğalgazı ve petrolü için Türkiye"nin kalıcı ve uzun vadeli güçlü bir anlaşma yapmak istediğini” gündeme getirdiği ifade edildi.

Katar Emiri El Thani"nin de “Doğalgaz boru hattına biz de sıcak bakıyoruz” dediği; iki ülkenin enerji bakanlarının konuyu görüştüğünü ve en kısa süre içinde bir sonuç alınacağını belirttiği öğrenildi.

Nabucco"nun yaşaması için 31 milyar m3 gaz gerekiyor

Nabucco için imzalar atıldı ancak ihtiyaç duyulan yıllık 31 milyar metreküplük doğalgazın hangi ülkelerden temin edileceği ile ilgili soru işaretleri bulunuyor. Şu ana kadar Nabucco hattına gaz vereceğini açıklayan tek ülke Azerbaycan oldu. Ancak Azerbaycan"dan en fazla 7-8 milyar metreküp gaz gelebiliyor. İran gazının devreye girmesine ABD sıcak bakmıyor. Orta Asya ülkeleri Rusya"dan çekiniyor. Katar, Mısır ve Irak gazı önem kazanıyor.

Irak topraklarından geçecek 2 bin 300 km yol gidecek

Katar doğalgazının Türkiye sınırına kadar ulaşması için en az 2 bin 300 kilometrelik uzun bir yol katetmesi gerekecek. Boru hattı şayet denize döşenmeyecekse önce Suudi Arabistan topraklarından geçecek, ardından Kuveyt"e ve Irak"a ulaşacak. ABD"nin Irak doğalgazını da Nabucco projesi ile Avrupa"ya taşıma planı var. Şayet Nabucco projesine Irak da dahil olursa, Katar doğalgazı, Irak topraklarına döşenecek boru hattına dahil olabilecek.

Katar doğalgazda rezerv açısından dünya üçüncüsü

- Dünya gaz rezervi: 145.7 trilyon m3

- Rusya: 48.1 trilyon m3

- İran: 22.9 trilyon m3

- Katar: 8.5 trilyon m3

- B.A.E: 6 trilyon m3

- Suudi Arabistan: 5.7 trilyon m3

- ABD: 4.6 trilyon m3

- Cezayir: 4.5 trilyon m3

Katar ile 8 anlaşma 3 protokol imzalandı

Katar Emiri El Thani dün sabah önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte TOBB ve DEİK tarafından Çırağan Sarayı"nda düzenlenen çalışma kahvaltısına katıldı. Kahvaltıda Şeyh"in kızı Şeyda Hind Bint Hamad El Thani, babasının masasında Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile yanyana oturdu. Toplantı sonrası Katar"ın Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Khaled Bin Mohammed Al-Attiyah Türkiye ile Katar arasında 8 anlaşma, 3 protokol ve 4 mutabakat zaptı imzalandığını söyledi ancak içerikleri ile ilgili bilgi vermedi. Protokollerden birinin Türkiye"ye yılda 4 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ile ilgili anlaşma olduğu belirtiliyor.

Doğalgazın OPEC"ini kurmak için İran ve Rusya ile anlaştı

Geçen yılın Ekim ayında dünyanın en büyük doğalgaz rezervine sahip 3 ülkesi Rusya, İran ve Katar, OPEC benzeri bir gaz birliği için anlaşmıştı. Anlaşma, doğalgaz ihraç eden ülkeleri tek çatı altında toplayacak bir teşekkülün oluşturulma sürecinin hızlandırılmasını öngörüyordu. Dünya doğalgaz rezervinin yaklaşık yüzde 55"i Rusya, İran ve Katar"da bulunuyor

Vatan