Aşevinden 10 yıl önce yemek alırken  elinde tuttuğu kaba gülümsediği o "Mutluluğun Resmi" fotoğrafıyla adeta  hafızalarımıza kazınan Konyalı Hatice nine, şimdi 74 yaşında. AA ekibinin  kendisini ziyaret ettiği Hatice nine, 2 göz odada, felçli kocası ve engelli  oğluyla yaşam mücadelesine devam ediyor.

 

AA ekiplerince 2004 yılında yurt genelinde çekilen "Ramazan ayı  yardımları" konulu fotoğraflar içinde, Konya Bölge Müdürlüğü muhabirlerinden  Murat Aslan'ın, sonradan "Mutluluğun Fotoğrafı" olarak anılacak bir fotoğrafı ön  plana çıktı.

   Sıcak yemeğin sefer tasından yükselen buharının ardındaki iki göz...  Yemeğe bakan bu gözlerdeki mutluluk ve şükür, Hatice Fidanboy ismindeki yaşlı  kadına aitti. Fotoğrafa bakan herkese "mutluluk budur" dedirten bir fotoğraftı.  Yardımlaşmanın, paylaşmanın sonuçlarının nasıl da hemencecik mutluluğa  dönüştüğünü gösteren bu fotoğrafın hikayesi de böylece başladı.

    Sosyal yardım ve bağış haberleri ile yardım faaliyetlerinde 10 yıldır  yoğun olarak kullanılan fotoğraf, yayınlandığı günden beri sosyal medya ve  internet sitelerinde de ilgi gördü. Hatta, terör örgütünce, sempatizanlarından  para toplamak için suistimal edilmek istendi. 2007 yılında terör örgütünün yayın  organı televizyonda yardım toplamak için yayınlanan videoda, AA'nın Ramazan  ayında servise koyduğu, aşevinden yemek alan Konyalı Hatice Fidanboy'un fotoğrafı  Güneydoğu'da çekilmiş bir fotoğraf gibi gösterilmeye çalışıldı. AA da fotoğrafın  izinsiz kullanılması ve suistimal edilmesi nedeniyle hukuki yollara başvurmuştu.

    Söz konusu fotoğraf, AA muhabiri Murat Aslan'a 2005 yılında Çağdaş  gazeteciler Derneği ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce düzenlenen fotoğraf  yarışmalarında 2 önemli ödül kazandırdı. "Mutluluğun Fotoğrafı", pek çok yardım  toplama faaliyetinin afiş ve broşürlerinde kullanıldı, kullanılmaya da devam  ediyor.

    Aradan geçen 10 yılın ardından AA ekibi Hatice nineyi, Konya'nın  Sedirler Mahallesi'ndeki, o fotoğrafın çekildiği Hasan Dudu Aşevi'ne sordu. Hasan  Dudu Aşevi, hayır sahiplerinden gelen yardımları çevredeki muhtaçlara ulaştırmak  için çalışmalarına yoğun şekilde devam ediyor.

    - Çeken ve çekilen, 10 yıl sonra aynı karede

    Aşevi yöneticisi Mevlüt Öncel, Hatice ninenin evinin uzak olması ve  rahatsızlığından dolayı iki yıldır gelemediğini belirtti. Aralarında, fotoğrafı  çeken Murat Aslan'ın da bulunduğu AA ekibi, aşevi yetkilileriyle Hatice  Fidanboy'un evine gitti. O fotoğrafı çeken kişi ile çekilen kişi, 10 yıl sonra  aynı karede buluştu.

    Aynı mahallede, kendilerine ait olmayan bir arsaya karatay  Belediyesinin desteğiyle yaptırılan 2 göz odada felçli kocası ve engelli oğluna  bakmakta zorlanan Hatice nine, bugün 74 yaşında. Yemeğini artık Karatay  Belediyesi ekipleri, aşevinden alıp günlük evine bırakıyor. Hatice ninenin 10 yıl  önce çekilmiş fotoğrafındaki o mutluluk, içinde bulunduğu çok zor şartlara rağmen  hala eksilmemiş. Kapısına gelenleri şükran ve minnet duygularıyla karşılayan,  fakat eşi ve oğlunun bakımına artık yetişemeyen bu yaşlı kadının gizlemeye  çalıştığı gözyaşları, içinde bulunduğu durumu ele veriyor.

    Aşevinin yöneticisi Öncel, gelen yardımların ihtiyaç sahiplerine  ulaştırılmasında köprü vazifesi gördüklerini, Hatice nineye de ellerinden gelen  yardımı yapmaya çalıştıklarını söyledi.

    Öncel, "Hatice nine, bu fotoğrafla herkes tarafından tanındı ancak  onun yemek aldığı aşevimiz, hala onun kadar tanınmıyor. Hatice nineyi  broşürlerimizde biz de kullanıyoruz. Daha bizden yardım bekleyen Hatice nine gibi  binler var. Onun sayesinde diğer ihtiyaç sahiplerine de ulaşmak istiyoruz. Bunun  için hayırseverlerinden destek bekliyoruz. Ayrıca Hatice ninemize yardım etmek  isteyenler olursa, bu özel yardımları da kendisine ulaştırırız" diye konuştu.

    AA Başmuhabiri Murat Aslan da 10 yıl önce çektiği fotoğrafın öyküsünü  anlattı. "Abonelere servis edildiğinde itiraf etmeliyim bu fotoğrafın bu kadar  ilgi göreceğini tahmin etmemiştim" diyen Aslan, "Yoksulların hatırlanması, onlar  için daha fazla yardım toplanmasına vesile olan böyle bir fotoğrafı çekmek bana  nasip olduğu için mutluyum. Zenginler, parası olanlar yol, Çeşme yaptırır. Ben de  gazeteciyim, bizim de hayrımız belki çektiğimiz bu fotoğraflar oluyor" şeklinde  konuştu.