Türkiye'de son yıllarda evliliklerin 5’te biri boşanmayla bitiyor. Peki, çiftler neden boşanıyor? Bir ömür boyu sürecek mutlu bir evliliğin sırrı ne? Uzmanından bu sorulara cevap geldi.
 
Evlilikler, nikâh masasındaki karşılıklı sözler ve mutlu “evetler”le başlıyor. Çiftler, bir ömür boyu aynı yastığa baş koyma hayali kuruyor. Ancak, Türkiye’de binlerce çift evliliklerinin ilk 5 yılında boşanıyor.
 
EVLİLİK İSTATİSTİKLERİ
 
Evlilik ve boşanma rakamlarını paylaşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Boşanmalarda durum nedir diye baktığımız zaman son 10 yılda ortalama bizim ülkemizde 500 binle 600 bin arası yıllık çiftlerimiz gelip evleniyor. Ortalama da 100 binle 120 bin arası ailelerimiz boşanıyor.” diyor.
 
BOŞANMA ORANLARI NEDEN YÜKSEK?
 
Peki boşanma oranları neden yüksek? Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, bu soruya "Evlenirken gençlerin ne istediklerini bilmemeleri. Sadece birbirlerini sevmeleri nedeniyle evleniyorlar. Maalesef ondan sonra da hızla bir boşanma sürecine giriyorlar." cevabını verdi.
 
Çoğu zaman duyguların mantığın önüne geçtiğine vurgu yapan Psikiyatrist Dr. Yurdakul, şöyle konuştu:
 
“Mantıkça desteklenmeyen hiç bir sevgi yeterli değildir. Şimdi bir rol karmaşası var. Bir arada neler yapacaklarını bilemeden sadece kavga ediyorlar, ve bunu sürdürme konusunda çok fazla ısrarcı olmuyorlar."
 
AİLE KURUMUNU AYAKTA TUTMANIN YOLLARI
 
Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, aile kurumunu ayakta tutmanın püf noktaları ilgili olarak ise şunları sıraladı:
 
"Öncelikle birbirlerini anlamaya çalışmaları, birlikte karar vermeleri, ailelerinçok fazla işin içerisine müdahale etmemesi ve ulaşamadıkları durumlarda, baş edemedikleri durumlarda mutlaka bir uzman yardımı almaları gerekiyor."
 
"Saygı, olmazsa olmaz" diyen Psikiyatrist Dr. Yurdakul, "Birbirlerine mutlaka saygı göstermeliler. Birbirlerinin hayatlarını engellememeliler. En öfkelendikleri zaman da bile sonradan pişman olacakları bir şeyleri söylememeliler" şeklinde konuştu.
 
"SEVGİ, SAYGI, SADAKAT"
 
Bunları hayatlarında başıyla uygulayan var mıdır? Adana Huzurevindeyaşayan Hepyetiker çifti, onlardan.
 
Fethi ve Bedriye Hepyetiker çifti tam 70 yıldır aynı yastığa baş koyuyur. Bedriye Hepyetike, mutlu ve uzun evliliği 3 kelimeyle "Sevgi, saygı ve sadakat" özetliyor.
 
90 yaşına merdiven dayayan çift, yaşadıkları sıkıntıları kendi içinde çözmeyi ilke edinmiş.
 
"Araya 3. bir kişi girdiği zaman benim ailem olsa benden taraf tutacak, onunailesi olsa ondan taraf olacak. Fakat biz yansıtmadık. Ne eşim ne ben. Biz bütün meseleleri kendi aramızda hallederdik. Hiç dışarıya sezdirmezdik."
 
Fethi amcanın evliliğini mutlu sürdürmek isteyenlerin kulaklarına küpe olacak bir sözü var.
 
"Çok işitiyorum, küfrediyorlarmış Hanımlarına. Kaç senelik evliyiz? 68-69 senelik evliyiz, bir küfür çıkmadı ağzımdan. Ne bir küfür, ne bir tokat."