YÖNETİM VE MECLİS KARARI YOK

Abdullah Yılmaz, şirketinin yıllık aidat ve munzam aidat konusunda AYTO’nun yönetim ve meclis kararı olmadan aldığı aidatların yasal olmadığını söylemişti.

Abdullah Yılmaz, Aydın Ticaret Odası, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 24. Maddesi uyarınca tarifelerin oda yönetim kurulunun teklifi, meclisin onayı ile yürürlüğe girmesi gerekirken, ilgili mevzuata göre odalara ait olan tarife ve aidat belirleme yetkilerinin TOBB’a devrinin mümkün olmadığı gibi munzam aidatın asgari brüt ücret tutarı üzerinden sabit kılınması şeklinde bir durumun mümkün olamayacağını ileri sürülerek uygulamanın iptalini istemişti.

MAHKEME KARARINI AÇIKLADI

Aydın 2. İdare Mahkemesi kararında 2017/279 esas no ve 2018/55 no.lu kararında şöyle dedi:

“Kayıt ücreti ile yıllık aidatın, 16 yaşından büyükler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 10'undan az, yarısından fazla olamayacağı ve munzam aidatın da o yıl için belirlenmiş bulunan yıllık aidat tavanının 20 katını geçemeyeceği belirtilmek suretiyle odaların mevzuatın çizdiği sınırlar içinde aidat miktarlarını ve oranlarını belirleyebileceği, bu aidatların sabit tutulmadığı açık bir şekilde görülmektedir.

Bu durumda, yıllık ve munzam aidatları her yıl yeniden belirlemekle yükümlü olduğu açık olan Aydın Ticaret Odası tarafından, üyesi olan Abdullah Yılmaz'ın şirketi tarafından oda yıllık aidat ve munzat aidatlarının 5174 sayılı Kanuna uygun olarak oda meclisince belirlenmesi istemiyle yapılan başvurunun, munzat aidat tavan ücrenin her oda için sabit olması ve asgari brüt ücreti tutanı üzerinden sabit kılınmış olması nedeniyle, ayrıca yönetim kurulu ve meclis kararı alınması gerektiği 28.02.2017 ve 2101 sayılı dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uygunluk bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.”

ABDULLAH YILMAZ DAHA EVVEL NE DEMİŞTİ?

İşadamı Yılmaz, 280 TL aidat öderken bir anda 18.600 TL aidat tahsili yapılınca bunun usulsüz olduğunu belirterek itiraz etmiş ancak, Aydın Ticaret Odası, bu kararının TOBB tarafından alındığını söyleyerek Yılmaz’ın çağrısını geri çevirmişti. Yılmaz aldığı olumsuz yanıttan sonra Aydın Ticaret Odası’ndan davacı olmuş ve mahkemeye, yasada munzam aidatın bir dönemde 20 kattan daha fazla artamayacağını söyleyerek hakkını geri istemişti.

KARAR EMSAL NİTELİĞİNDE

Aydın 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği bu karar sonrasında, Aydın Ticaret Odası’nın topladığı aidat ve munzam aidatlarla ilgili olarak oda üyelerinin mahkemeye başvurması durumunda Abdullah Yılmaz’ın kazandığı davanın emsal teşkil edeceği, diğer üyelerin de davayı kazanması durumunda AYTO’dan ödedikleri üye aidatı ve munzam aidatı geri alabileceği öğrenildi.

aydin-ticaret-odasi-munzan-aidat1.jpgaydin-ticaret-odasi-munzan-aidat2.jpgaydin-ticaret-odasi-munzan-aidat3.jpgaydin-ticaret-odasi-munzan-aidat4.jpg