BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin “İyi Niyet Elçisi” olan Oscar ödüllü oyuncu Cate Blanchett de oturuma katıldı. Burada konuşan Hollywood yıldızı, Bangladeş'in Cox's Bazar bölgesindeki Arakanlı Müslüman kamplarına gittiğini belirterek şöyle dedi: “Burada bir uzman olarak bulunmuyorum. Bir şeyleri gören ve yüzünü dönemeyen bir insan olarak karşınızdayım. Geçen mart ayında Bangladeş'e gittim.”

'LEYLA'YI UNUTAMIYORUM'

Bangladeş'teki kampta tanıştığı 18 yaşındaki Leyla'nın hikâyesini unutamadığını vurgulayan Blanchett, Leyla'nın eşinin tutuklandığını, daha sonra evinin basıldığını ve Leyla'nın bebeği Yusuf ile Bangladeş'e kaçarken günlerce ormanda ağaçlar ve otlarla beslenmek zorunda kaldığını aktardı. Blanchett, “Önce bu tür hikâyelerin benzersiz olduğunu düşündüm ancak Bangladeş'teki aileleri ziyaret ettikçe şoke edici bir şekilde bu hikâyelerin rutin olduğunu gördüm. Ben bir anneyim ve tanıştığım her mülteci çocuğun gözlerinde kendi çocuklarımı gördüm. Her anne babanın gözlerinde kendimi gördüm. Bir anne çocuğunun ateşe atılmasına nasıl dayanabilir” dedi. Öte yandan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Halley “Myanmar'daki acı gerçekleri artık dünya görmemezlikten gelemez. Arakanlı Müslümanların etnik temizliğe uğradığı gerçeği konuşulmalı” dedi.

BİLGİ NOTU

BM İnsan Hakları Konseyi, Myanmar'daki Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı katliamın 1. yılı olan 25 Ağustos'ta ülkedeki insan hakları ihlalleri raporunu açıklamıştı. Rapor üzerine BM tarafından kurulan Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu, Myanmar ordusunun Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing'in de aralarında bulunduğu üst düzey ordu generallerinin 'soykırım' suçuyla Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasını istemişti.