1-7 Mart Muhasebeciler Haftası etkinlikleri kapsamında MHP Aydın Milletvekili Recep Taner ve Aydın Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası Başkanı Fettah Açan ve yönetim kurulu üyeleri Vali Mustafa Malay"ı makamında ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Oda Başkanı Fettah Açan, yurt genelinde 78 şube ve temsilcilikle yaklaşık 80 bin muhasebeci ve mali müşavirin vatandaşa hizmet verdiğini söyledi. Bununla birlikte yaklaşık 20 bin stajyerinde mesleğe dahil olmak için eğitimlerini sürdürdüğüne işaret eden Açan, “Mali mevzuat hem bizde hem de tüm dünya ülkelerinde sıkça değişmektedir. Bu nedenle deneyimli ve bilgili muhasebecilerin işbaşında olması önemlidir. Bu değişikliklere karşı en önemli olan eğitimlerin güncellenmesidir. Bu nedenle oda olarak meslektaşlarımıza yönelik seminerler düzenliyoruz. Aydın"daki 750 meslektaşımızdan 540 tanesi büro açmış vaziyette bulunmaktadır. 1-7 Mart arasında gerçekleştirilecek olan "Muhasebe Günlerinde" meslektaşlarımıza yönelik faaliyetler sürdüreceğiz” diye konuştu.
Muhasebecilerin küçük hatalardan dolayı büyük cezalara maruz kalmaması için “Mali Mesuliyet Sigortasının” yaygınlaştırılması için çaba gösterdiklerini hatırlatan Açan, “1997"de gündeme gelen bu sigorta çok fazla ilgi görmedi. Ancak cezaların büyümesiyle birlikte son 2 yılda bu işlem yaygınlaşmaya başladı. Biz muhasebecilerin yeni Türk Ticaret Kanunu"ndan beklentileri çok büyük. Bu sayede Türkiye"deki ekonomik yaşamın daha bir düzen altına alınacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Mali Mesuliyet Sigortası"nın muhasebeciler için büyük bir rahatlık olduğuna değinen MHP Milletvekili Recep Taner de, “Muhasebeciler bir devlet memuru gibi çalışarak, devletin yükünü azaltıyor. Böylece devlet ile vatandaş arasında köprü vazifesi görüyor. Cezalardan vatandaş kadar muhasebecilerde sorumlu oluyor. Artık son zamanlarda vatandaşlarda bu müessesenin önemini kavramaya başladı. Mecliste şuan Türk Ticaret ve Borçlar Kanunu görüşmeleri devam ediyor ve seçimlerin ardından bu çalışmalar tamamlanacak. Bu sayede batık firmaların sahte belde, ipotek ve kefillerle bankaları dolandırması önlenecek. Türkiye"de bankaların battığı dönemdeki en büyük sorun Bankacılık Kanunu"nun olmamasıydı. Bu yöndeki çalışmaları Anayasa mahkemesi iptal ettiği için ortada bir boşluk vardı. Bu boşluktan istifade ederek birçok banka kurulmuştu. Ve sonuç olarak istenmeyen sonuçlar ortaya çıkmış oldu” şeklinde konuştu.

VERGİDE AF OLMAMALI
Vergilerin devletlerin ayakta kalması için çok önemli olduğuna dikkat çeken Vali Malay da, bu nedenle muhasebecilere önemli görevler düştüğünün altını çizdi. Bakkal dükkanı gibi işletilen işyerlerinin batmaktan kurtulamadığının kaydeden Vali Malay, şunları söyledi: “Kayıt dışı ekonomik faaliyetleri en iyi ortaya çıkaracak olan muhasebecilerdir. Hayat standardı yüksek olan bazı kişilerin çok az vergi ödedikleri görülüyor. Gerçek olmadığı halde zarar ettiğini beyan edenler oluyor. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye"de de vergi kaçırılıyor. Ancak Avrupa ülkelerinde vergi kaçırmanın cezası adam öldürmekle eş değer. Çünkü devlet topladığı vergi ile ayakta kalıyor. Bu noktada muhasebecilere büyük sorumluluk düşüyor. Vergide af olmamalı. Dönem dönem çıkarılan vergi afları vergisini düzenli ödeyenlerin şevkini kırıyor. Ceza Kanunu"nda olduğu gibi kazanç nerede elde ediliyorsa, vergi de orada ödenmeli”