Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce desteklenen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi” hedefi doğrultusunda başlatılan proje ile üreticiler için yüzde 75 hibeli olmak üzere toplam; 300.000 adet domates, 250.000 adet biber, 225.000 patlıcan olmak üzere toplam 775.000 adet fide ve 20kg Bornova kınalı bamyası, 20 kg Kırkağaç kavunu ve 2 kg zümrüt marul temin edildi. Sosyal sorumluluk projesiyle 64 ton sertifikalı hububat ve yem bitkileri tohumluğu da üreticilerle buluşturuldu.

İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, törende önemli açıklamalarda bulundu. Törene, Köy Koop Merkez Birliği ve Muğla Köy-Koop Birlik Başkanı Eray Çiçek’in yanı sıra, bazı muhtarlar ve Yatağan ile Menteşe’de üretim yapan çiftçiler katıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, toplam bütçenin 1.480.000 TL olduğunu belirterek, projeye çiftçi katkısının 370.000 TL ve Bakanlık tarafından sağlanacak desteğin ise 1.110.000 TL olduğunu kaydetti.  

“Proje kapsamında sebze yetiştiriciliği yapan üreticilerimiz de çok memnun kaldı. Bu proje aynı zamanda Muğla’nın kadın üreticilerine de istihdam imkanı sağlaması açısından çok önemli” açıklamalarında bulunan Saylak, hedeflenen projeyle birlikte özellikle kadın çiftçilerden olumlu dönüşler aldıklarını belirtti.

Saylak, Bakanlığın Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından tarım arazilerinin etkin kullanılması ve atıl arazilerin etkinleştirilmesi için hazırlanan hububat projeleri kapsamında 150 ton buğday ve tritikale tohumluğu temin edildiğini belirterek, yüksek verimli hastalıklara dayanıklı ve üreticilerin 3-4 yıl kendi tohumluklarını kullanabilmesine imkân tanıyan projelerin de uygulamaya konduğunu açıkladı. Saylak bunların yanında bazı bölgelerdeki verim düşüklüğünü önlemek amacıyla 6 adet hububat projesi hazırlandığını da kaydetti. 

Türkiye’nin tohum üreten ve ihraç eden ülke konumuna geldiğini söyleyen Barış Saylak, şunları kaydetti:

“Ülkemizde gen kaynaklarımızı koruyan Ulusal iki Gen Bankamızda toplam 123 bin çeşit tohum silolarda muhafaza ediliyor. Hali hazırda 117 ülkeye ihracat yapmaktayız. 2023 üretim yılı için hububat grubunda destekleme miktarı 24 TL/dekar dan 50TL/dekara çıkarılarak %108 artış yapılmıştır.”

Geçmişten günümüze kadar gelen, hiçbir işlem görmemiş ve genetiğiyle oynanmayan doğal tohuma ata tohumu denir.  Ata tohumu sayesinde, tarımsal üretim sürdürülebilmesi hedeflenmektedir.  Ata tohumunda kimyasal besin, aşırı gübreleme gerekmez. Bitkiden verim alabilmek için; su, güneş ışığı besin gibi doğal ihtiyaçlar yeterlidir.