Hakan ÖZENEN/HABERTÜRK

Fransa'da hem eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve partisinin hem de sendikaların tepkisini çeken Clio 4 üretiminin büyük miktarının Türkiye'ye kaydırmasıyla ilgili tartışmalar, otomobil üretilip, yola çıkmaya başladığı halde durulmadı. Geçtiğimiz günlerde Fransız gazetelerine konuşan Fransız sendikacılar Renault'nun Clio 4'ün yüzde 30'undan daha az bir miktarını Fransa'da üreteceğini, bu kararın marka ile hükümet arasında yeni bir gerilim doğmasına neden olacağını söylediler.

ARAÇ BAŞINA 1.300 EURO TASARRUF
Renault'da yüzde 15 hissesi bulunan Fransız devleti markanın kararlarında hissesi oranında etkili olmaya çalışıyor. Ancak Renault-Nissan CEO'su Carlos Ghosn markaları için en mantıklı üretim hangi coğrafyada ise orada yapma konusunda ısrarcı olacaklarını her fırsatta dile getiriyor. Renault'nun Clio 4'ün yüzde 70'e varan miktarını Türkiye'de üretmesi, sadece aracın krizdeki Avrupa pazarında daha rekabetçi olmasına katkıda bulunmuyor. Marka üretimi Türkiye'de yaparak araç başına yaklaşık 1.300 Euro tasarruf ediyor. Bursa'da yapılacak yıllık 200 bin adetlik üretimde avantaj 260 milyon Euro'yu buluyor. Bu tasarruf sadece krizdeki Avrupa pazarında yaşanan kayıpların önemli bir kısmının geri kazanılması anlamına gelmiyor. Aynı zamanda markanın önümüzdeki günlerde yatırım kararını kesinleştireceği 234 milyon Euro yatırımla yine Bursa'da kurulacak yeni motor fabrikası da bu sayede bedavaya gelmiş oluyor.

YÜZDE 80 TÜRK MALI
Yeni Clio'nun Bursa'daki üretimi eylül ayında başladı. İlk araçların müşterilere teslimleri ise kasım ayından itibaren başlayacak. Oyak-Renault yeni Clio'nun üretiminin başladığını duyururken, bu araçta kullanılan yeni üç silindirli benzinli 900 cc'lik motorun da, 234 milyon Euro'luk yatırımla Bursa'da üretileceğini duyurdu. Yeni Clio'da kullanılan Türk Malı yan sanayi ürünlerinin aracın toplam maliyeti içindeki oranı ise yüzde 80'le en yüksek seviyesine ulaştı.