Yılmaz, ödenmeyen vergi borcu olan mükelleflerin uygulamadan yararlanabilmesi için 30 Haziran 2008 tarihine kadar başvuru yapması gerektiğini belirtti.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Aydın Vergi Dairesi Başkanı Mesut Yılmaz, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle motorlu taşıtların vergilendirilmesine esas olan bazı vergileme ölçülerinin değiştiğini söyledi. Vergilemeye etki eden model yılı, cins, motor silindir hacmi gibi değişik bilgilerin vergi dairelerinde olmadığı veya yanlış olduğunu kaydeden Yılmaz, tescil belgesinde yazılı olan ancak vergilendirmedeki tanımlara uymayan cins tanımların yer aldığına işaret etti. Bu gibi nedenlerden ötürü söz konusu taşıtlara ait vergilerin eksik tahakkuk ettirildiğini belirten Yılmaz, “Bu taşıtlar, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun 4'üncü maddesinde sayılan istisna kapsamındaki taşıtlar arasında yer almasına rağmen, hatalı değerlendirmeler neticesinde vergiden istisna tutulmuşlar. Belirtilen türdeki hataların düzeltilmesi neticesinde eksik yapılan veya hiç yapılmayan tahakkuklar için geçmişe dönük olarak ilave ve yeni tahakkuklar yapılarak, mükelleflerden gecikme zamları ile birlikte takibi yoluna gidildi. 1 Ocak 2004 ile 31 Aralık 2007 tarihleri arasındaki dönemlerde vergilendirmeye esas unsurların hatalı belirlenmesine bağlı geçmişe dönük tahakkuklar ile aynı dönemlere ilişkin yapılan ilave veya yeni tahakkuklar için hesaplanan gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilmektedir” dedi.
Bu durumda olan mükelleflerin uygulamadan yararlanabilmek için 30 Haziran 2008 tarihi mesai saati bitimine kadar bağlı bulundukları vergi dairelerine başvurması gerektiğine değinen Mesut Yılmaz, “Ödenmeyen vergilerini ödemeleri, dava açmayacaklarını veya açmış oldukları davalardan vazgeçtiklerini bildirmeleri şartıyla kanunun hükümlerinden yararlanmaları mümkün olacaktır. Kanunda süre uzatımına ilişkin yetki bulunmadığından, kanun hükminden yararlanmak isteyen mükelleflerimizin söz konusu tarihi beklemeden başvuruda bulunmaları menfaatlerine olacaktır. Ayrıca, tahakkuk eden Motorlu Taşıtlar Vergisine ilişkin hesaplanan gecikme zammını ödeyen mükelleflere, yapmış oldukları ödemeler 30 Haziran 2008 tarihine kadar yapacakları yazılı başvuru ile geri ödenecektir” diye konuştu.