KANSAS City"de halk önünde konuşan ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, faturası vatandaşın sırtına yüklenen şirketlerin devletleştirilmesi ve kurtarma paketleriyle ilgili günah çıkardı. Bernanke, “Hiçbir şey beni şirketlerin "vahşi teklifler" almaları sırasında, olaya dahil olmam kadar kızdırmadı, deliye döndürmedi” diyerek, hiçbir harekette bulunmamanın ise daha acı ekonomik sonuçlar doğurma ihtimalinden yakındı. Bernanke, “İkinci Büyük Buhranı yöneten merkez bankası başkanı olmayacaktım. Ben de burnumu kapatmak zorunda kaldım. Benim de midem bulanıyor” diye konuştu.

Zor yutulur hareket

Bernanke, AIG gibi çökemeyecek kadar büyük şirketlerin neden kurtarıldığını anlattı. Bernanke, devlerin kurtarılmaması halinde global ekonominin çok daha kötü etkileneceğini söyledi. Küçük şirket sahipleri Bernanke"ye “Bu zor yutulur bir harekettir” şikayetinde bulunurken, kendilerinin de ayakta kalmaya çalıştıkğını anlattı.
Bernanke, sorumsuz davranan bankalara FED"in destek ve yardım elini uzatmasını “Başka seçenek yoktu” sözleriyle değerlendirdi. Bernanke, “Bir iki kez bütün mali sistem tamamıyla çökecekti. Bu müdahalelerin beni ne kadar çok rahatsız ettiğini anlatamam. Ama İkinci Büyük Buhran sırasındaki FED Başkanı olmak istemedim” diye konuştu.

Hava tahmini gibi

Son 70 yılın en büyük ekonomik krizinin atlatılması için yaptığı çalışmalarla saygınlığı oldukça artan Bernanke, mali krizden dersler çıkardıklarını ve ekonominin kriz öncesinden daha iyi hale geleceğini söyledi. Bernanke, iyileşmenin aşamalı geleceğini belirterek, “GSYİH yıl sonunda büyük olasılıkla artış gösterecek ancak işsizlik yüzde 10"a çıkacak. Gelecek yılın ikinci yarısında düşmeye başlayacak. Ekonomik öngörüler hava raporlarını fizik bilimi haline getiriyor” dedi