"Gorbaçov Forumu" ve Alman Dış Politika Derneği tarafından Münih kentinde düzenlenen "Global Dünya Güvenliği Konferansı"nda konuşan eski başbakanlardan Rize bağımsız milletvekili Mesut Yılmaz, AB ülkelerini iki yüzlü bir politika izlemekle eleştirdi.

Yılmaz, başkanlığını eski SSCB'nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'in yaptığı konferansta, AB ülkelerinin zamanında Libya lideri Muammer Kaddafi'yi desteklediğini ve Kaddafi'nin bugün kendi halkına karşı kullandığı silahların da kendisine AB ülkeleri tarafından verilmiş olduğunu belirterek, "AB'nin siyasi bir misyonu var. Başkalarının sırtından yaşamını mümkün olduğu kadar güvenli ve refah kılmak" dedi.

AB'nin gerçek yüzünü hiçbir zaman bu kadar açıkça göstermediğini, bunun için güncel gelişmelerin yaşanmasının şart olmadığını, AB üyelik müzakerelerinde Türkiye'ye karşı sürdürdüğü tutuma bakmanın yeterli olduğunu ifade eden Yılmaz, "Avrupalı politikacılar, Avrupa'nın güvenliği için iyi olduğu gerekçesi ile Türkiye'nin Avrupa'ya bağlanması gerektiğini söylüyor. Ancak aslında Türkiye'nin bu tür bir ilişkiden faydalanmasını istemiyorlar. Hele de taleplerde bulunmasını. Çünkü işbirliği doğal olarak AB'nin kurallarına göre yürüyor" diye konuştu.

Avrupalı politikacıların Türkiye ile sürdürülen müzakerelerin sonucunun açık olduğunu söylediğine işaret eden Yılmaz, Türkiye'den siyasi ve ekonomik kriterleri yerine getirmesinin istenildiğini, ancak şartların sürekli bilinçli olarak değiştirildiğini, Türkiye ile AB'nin birbirine ne yapabileceğinin değil, sürekli olarak Türkiye'nin AB için ne yapabileceğine bakıldığını kaydetti.

AB'nin bir kimlik bunalımı yaşadığını, ancak kendi çıkarı için himayeci, ırkçı ve popülist olmaması gerektiğini belirten Yılmaz, "Avrupa'nın, geleceğin yeri olarak değil, iyi yaşamın bir müzesi olarak görüldüğünü" söyledi.

Türkiye'nin, dünyanın 16. büyük ekonomisine sahip olduğuna dikkati çeken Yılmaz, AB'nin Türkiye olmadan dünyada fazla birşey yapamayacağını, bunun için Avrupalı politikacıların, oportünizmden vazgeçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

A.A.