Mersin uzunca bir süredir Doğu ve Güneydoğu illerden göç eden Kürt vatandaşlarımızın illa ki yolunun düştüğü ve bir kısmının da burada kaldığı bir il. Resmî kayıtlarda nüfusunun 1 milyon 600 bin civarında göründüğü Mersin’de, gerçek rakamın 2 milyonu çoktan aştığı söyleniyor.
 
2007 Genel Seçimleri’nde kentin 12 vekil kontenjanını AK Parti, CHP ve MHP eşit olarak paylaşmışlardı. Ancak bu seçimlerde çıkartacağı vekil sayısı 11’e düşen Mersin’de tablo değişecek gibi görünüyor. Buna göre, AK Parti’nin kentteki vekil sayısını koruyacağı, CHP’nin milletvekili sayısını beşe çıkartabileceği belirtiliyor. Ülke genelinde güç kaybeden MHP ise Mersin’de iki vekili zorlayacak. Ancak bu seçimde BDP’nin desteklediği bağımsız aday Ertuğrul Kürkçü’nün de ciddi bir aday olarak yarışa katılmasıyla dengelerin değişmesi bekleniyor.
 
Mersinlilerin yakındığı konuların başında işsizlik geliyor. Asayiş problemi, oldukça geniş bir sahil şeridine ve tarihi zenginliğe sahip olmasına karşın kentin bir turizm merkezi haline gelememesi ve kara yolu ulaşımın kötü durumu da dile getirilen sorunların başında geliyor.
 
CHP-MHP ittifakı
 
BDP’nin adayı Ertuğrul Kürkçü’nün seçilme ihtimali, yalnızca kentin vekil kontenjanından bir eksilme anlamına gelmiyor. Zira Kürkçü alternatifi, Mersin sokaklarında konuştuğum seçmenlerin şaşırmama şaşırdıkları son derece ilginç bir ittifakın da yeniden gündeme gelmesi ihtimalini güçlendirmiş görünüyor. Mersinli seçmen, 2009 Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde MHP’nin kent merkezinde güçlü olan CHP’li adaya destek verdiğini, CHP’nin de Toroslar gibi MHP’nin güçlü olduğu bölgelerde partinin adaylarını desteklediğini bir çırpıda söyleyiveriyorlar.
 
Bu iddia, partisi ne olursa olsun görüşlerini aldığım hemen hemen her Mersinli tarafından doğrulanıyor. Kürkçü’nün güçlü bir aday olarak kentin vekil kontenjanının kritik bir noktasında bulunduğunu belirten Adıyaman’dan kente göç etmiş Mehmet Akel de şunları söylüyor:
 
“Mersin’de Kürt nüfusu yerlilerden fazladır. Ama oylar blok halinde bir yere gitmez. Bir kısmı Ak Parti’ye giderken bir kısmı da BDP’ye gider. CHP ve MHP bu durumun farkında. Eğer geçen seçimlerde MHP’liler CHP’nin Büyükşehir Belediyesi adayını desteklemeselerdi, tablo çok farklı olurdu. CHP de MHP’nin güçlü olduğu ilçelerde onlara destek veriyor. Bu ittifakları bir tek Akdeniz’de tutmadı. Birlerine girdiler. Bu yüzden Mersin’in en büyük ilçesi olan Akdeniz’de BDP belediye seçimini kazandı.”
 
İddialıyım, Mersin İdman Yurtluyum
 
Kara yoluyla ulaştığım Mersin’in caddelerinde dikkati çeken ilk ayrıntı, yeri göğü kaplayan dev Mersin İdman Yurdu bayrakları oluyor. Bu sene birinci lige çıkıp makûs talihini yenen kulüp, siyasi partilerin başlıca propaganda malzemelerinden birisi.
 
taraf