27 bin 500 zeytin fidanını toprakla buluşturup yaklaşık 500 fakir öğrenciyi okutmayı planlayan AYTO"nun bu projesinin hayata geçmesiyle Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi"nin oluşturulacak olan zeytin bahçesine uygulama ve araştırma sahası olarak kullanacağı bildirildi.

Aydın Ticaret Odası il genelindeki ekonomik sıkıntılar nedeniyle eğitimlerine devam edemeyen başarılı öğrencilerin eğitimlerini sürdürmesi için hazırladığı proje il mera kuruluna takıldı. Aydın Ticaret Odası (AYTO) bünyesinde maddi durumu iyi olmayan Aydınlı başarılı öğrencilerin eğitimini destekleme amaçlı kurulan AYTO Öğrenci Okutma Vakfı adına alınan 27 Bin 500 zeytin fidanı bir türlü toprakla buluşamıyor. Eğer fidanlar için yer bulunabilirse toplanacak olan zeytinin geliri fakir öğrencilerin eğitim masraflarında kullanılacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Ticaret Odası Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, daha önce Orman ve Hazine arazisi baktıklarını fakat buralardan sonuç alamadıklarını kaydetti. Aydın-Muğla karayolu üzerindeki Savrandere köyünün bulunduğu yerdeki mera olarak gözaken kıraç arazi bulduklarını ifade eden Dokuzlu, “Biz Aydın"da daha çok fakir öğrenciyi okutabilmek için uzun süredir bizi sürekli gelir getirecek bir proje arayışı içindeydik. Ve nihayetinde zeytin bahçesi projesini hayata geçirmeye karar verdik. Fakat elimizde olan 27 bin 500 fidanı dikecek bir alana ihtiyaç duyduk. Bunun için önce Orman ve hazineden yer talep ettik. Fakat orman arazisi sadece badem, çam, ceviz ve kestane için tahsis edilebiliyormuş. Milli Emlak da bize bir iki yer gösterdi. Fakat büyüklük bakımından bizim aradığımız gibi değildi. Daha sonra Aydın-Muğla karayolu üzerindeki Savrandere köyünün bulunduğu yerdeki mera olarak gözüken kıraç bir arazi bulduk. Burası tam bizim istediğimiz gibiydi. Konuyu Sayın Valimiz Hüseyin Avni Coş"a açtık ve kendisi "Siz dilekçe yazın. Gerisini biz çözeriz" dedi. Bizde Aydın Valiliğine müracaat ettik. Aydın Valiliği konuyu Tarım İl Müdürlüğü Mera Komisyonuna sevk etti. Mera Komisyonundan görüş isteyen Valiliğin isteğine komisyonun ret yanıtı verdiği öğrendik” dedi.

“POLİSE TAŞ ATAN DEĞİL, EĞİTİMLİ BREYLER YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Komisyonun kendilerine henüz resmi yazıyla kararı göndermediğini fakat, bekledikleri yönde bir kara çıkmayacağını öğrendiklerini söyleyen AYTO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu; “Bizler AYTO olarak, ihtiyaç sahibi öğrencilere destek olmak için 27 Bin zeytin fidanını dikmek için Savrandere Köyünde, Milli Emlak Müdürlüğüne ait bir araziyi kiralamak istedik. Burada yetişecek zeytinlerden elde edeceğimiz gelirle öğrenci vakfımıza sürekli gelir sağlayıp, burs verdiğimiz öğrenci sayısını da arttırarak topluma daha faydalı olmak istedik. Biz polise, askere taş atan çocuklar gençler değil, toplanan zeytinin gelirleri ile eğitim almış, çağdaş, ülkesi için çalışan çocuklar yetiştirmek istiyoruz. Bir fidanı bir umut olarak gördüğümüz projemizde beklediğimiz sonucu alamadığımız için, elimizdeki fidanları, oda üyelerimize dağıtacağız” diye konuştu.

MERA KANUNU ÇOK SERT

Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk ise, “Eğer böyle bir ret cevabı verilmişse kesinlikle Mera Kanunu ile ilgilidir. Gerçekten en sert kanunlardan birisi Mera Kanunudur. Bu kanuna göre merayı amacı dışında kullanamazsınız. Yani fidan dikimi yapmanız meralarda neredeyse imkansız. Sadece ileri düzeyde erozyon tehlikesi mevcut ise ağaç dikimi yapılabiliyor. Konu bunla ilgilidir. Bizde önceki yıllarda Özel İdare kaynaklı zeytin fidanı dağıtımı yaptık. Zengin olmayan ve 5 dönümden fazla arazisi olmayan vatandaşa fidan dağıttık. Aynı şekilde Aydın Ticaret Odasına fidanların dağıtımı ve duyurumu konusunda yardım edebiliriz ama yer gösterip buraya dikin diyebilmemiz imkansız, hazine arazisine dikin deme yetkimiz yok.. Zaten 27 bin 500 fidanın dikilebileceği yerde yok” şeklinde konuştu./iha