Söke’ye bağlı Kaygıllı ve Demirçay köyü muhtarlarının köylerindeki Antep Fıstığı ağacının doğal anacı olan Menengeç ağaçlarının varlığının değerlendirilmesi için Aydın Tarım Müdürlüğüne getirdiği projede çalışmalara başlanmıştı. İl Tarım Müdürlüğü, Söke Ziraat Odası Başkanlığı ve Köy Muhtarlıklarının ortak çalışması ile Aydın’da Antep Fıstığı yetiştiriciliğinin en yoğun ve bilinçli olarak yapıldığı Yenipazar ilçesine bağlı Hacıköseler köyünden işinin ehli iki aşı ustası temin edilmiş; başlangıç olarak Kaygıllı köyünde yaklaşık 350 adet yabani menegeç ağacı, Antep Fıstığı ağacına dönüştürülmesi amacıyla aşılanmıştı.
Kaygıllı ve Demirçay köylerindeki Antep Fıstığı ağacının doğal anacı olan Menengeç ağaçlarına yapılan Antep Fıstığı aşılama çalışmalarından yaklaşık 3 hafta sonra yapılan kontrol ve tespitler çalışmalarında aşılamada yüzde 70’in üzerinde başarı sağlandığı görüldü. Bu yılın şartlarında başarılı bir çalışma sağlanmasının ardından önümüzdeki yıllarda bu çalışmaların devam ettirilmesinin faydalı olacağı kanaatine varıldı.
Yapılan çalışma hakkında bilgiler veren Kaygıllı Köyü Muhtarı Cavit Gayaf, “Bölgemizde Antep Fıstığı ağacının doğal anacı olan Menengeç ağaçlarının varlığının durumu ile bölgelerinde verimli ve ekonomik antepfıstığı yetiştiriciliğinin yapılıp, yapılamayacağının tespitinin yapılması amacı ile İl Tarım Müdürlüğümüze müracaat etti. Her iki köydeki Menengeç ağacı varlığı yerinde görüldü ve buyabani ağaçların aşılanarak Antep Fıstığı ağaçlarına dönüştürülerek hem bölge halkına, hemde milli ekonomimize gelir sağlanabileceği tespit edildi. Bölge köylülerimizin Antep Fıstığı yetiştiriciliğine yabancı olması ve yeterli teknik yetiştiricilik bilgilerine sahip olmadıkları için Tarım Müdürlükleri tarafından Antep Fıstığı yetiştiriciliği kursu açarak bölgedeki köylülerimizin bilgilendirilmeyi planlıyoruz” dedi.
Köylerine gelen teknik ekiplerin bölgedeki bol miktardaki Menengeç ağacında yaptıkları incelemede ağaçların kış ayları içinde aralama-budamalarının yapılmadığından dolayı aşılamaya uygun durumda fazla ağaç bulunamadığını anımsatan Gavaf, “Hem aşılamaya uygun durumda olan azda olsa ağaçların aşılanarak yıldan kazanılması hem de önümüzdeki yıllar için bu aşılanan ağaçların anaçlık olarak kullanılabileceği düşüncesi ile aşılama çalışması yapılması kararlaştırıldı. Bu amaçla İl Tarım Müdürlüğümüz, Söke Ziraat Odası Başkanlığı ve Muhtarlıklarının ortak çalışması ile Yenipazar’ın Hacıköseler köyümüzden işinin ehli iki aşı ustası temin edilerek köyümüz arazilerinde bu yıl için başlangıç olarak yaklaşık 350 adet yabani Menengeç ağacı aşılanarak, Antep Fıstığı ağacına dönüştürülme çalışması yapıldı. 3 Hafta sonra yaptığımız kontrolde aşıların yüzde 70’inden fazlasının tuttuğunu gördük. Önümüzdeki yıllarda bu çalışmanın köyümüzde devam etmesini istiyoruz” diye konuştu.