Rusya ile Almanya arasında düzenlenen 'Diyalog Formu'na katılan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ABD egemenliğindeki küresel ekonomik yapının sona erdiğini, dünyanın yeni ve adil bir ekonomik düzene ihtiyacı olduğunu söyledi.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in de katıldığı St. Petersburg'daki forumda konuşan Medvedev, "Bir ekonomi ve bir para biriminin dünya ekonomisini yönlendirmesi dönemi artık sona erdi. Birlikte daha adil bir ekonomik sistem kurmak için çalışmalıyız. Bu yeni sistem çok kutuplu dünya gerçeğine uygun, hukukun üstünlüğüne önceleyen ve karşılıklı çıkarların gözeten bir yapıda olmalı." dedi.



Son finansal krizin ABD'nin artık dünya ekonomisini yönlendirecek kapasiteye sahip olmadığının göstergesi olduğuna değinen Medvedev, "Basitçe anlaşılıyor ki yeni bir mekanizmaya ihtiyaç var. Bunda herkes sorumluluk üstlenmeli." önerisinde bulundu. Rusya'nın küresel krizi bir fırsat olarak değerlendirmesi gerektiğini kaydeden Medvedev şöyle konuştu: "Küresel ekonomik problemler ve daralmalar sadece çöküş değil, aynı zamanda beraberinde fırsatlar da getirir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için bunu değerlendirmeliyiz." dedi. Medvedev Rusya'nın Almanya ile ortaklığının yeni dönemde gelişim için anahtar rol oynayacağının altını çizdi.



Yeni bir soğuk savaşın gündem dışı olduğunu kaydeden Medvedev, "Berlin duvarını yeniden inşa etmek mümkün değil. Yeni bir soğuk savaş yok." dedi. Medvedev-Merkel görüşmesinde Rusya'nın önerdiği yeni 'Avrupa-atlantik güvenlik anlaşması' ile ilgili görüş alış verişinde bulunulduğu belirtiliyor.



MERKEL RUSYA'YI GÜRCİSTAN'DA ORANTISIZ GÜÇ KULLANMAKLA SUÇLADI


Forumda bir konuşma yapan Almanya Şansölyesi Angele Merkel Rusya'yı Gürcistan'a karşı orantısız güç kullanmakla suçladı. Gürcistan'da yaşanan olaylara Rusya ile farklı noktalardan baktıklarını kaydeden Merkel, "Bize göre Rusya'nın tepkisi orantısız oldu. Avrupa'nın inisiyatifi ile gelişen altı maddelik geçici anlaşma ile ilgili süreç adım adım ilerliyor. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın aktif rol üstlenmesi sorunun çözümüne katkı sağlayacak." dedi.



Rusya ve Almanya'nın daha çok konuşmaya ihtiyacı olduğuna değinen Merkel, "İki ülke yanlış anlaşılmalara neden olabilecek değerlendirmelerden kaçınmak için daha sıkı konuşmalı. Rusya'ya ve özellikle de Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov'a iki Almanya'nın birleşmesinde sağladığı destek için teşekkür ederim." açıklamasında bulundu. ABD'nin dünya politikasındaki rolünün de konuşulabileceğine değinen Merkel şöyle devam etti: "ABD'nin rolü tartışılabilir. Rusya'nın da hangi aşamada etkin olabileceği değerlendirilmeli." ifadelerine yer verdi. İki yılda bir gerçekleşen formun bu yıl sekizincisi düzenleniyor. Hükümet üyeleri, akademisyen ve uzmanların katıldığı forumda küreselleşen dünyaya Rusya ve Almanya'nın katkısı tartışılıyor.