Gazete Habertürk - HT Pazar yazarı Handan Yılmaz, sayıları gittikçe artan 'yalnız kadın'ları yazdı.

Doğum günleri, seyahatler ve hatta iş toplantıları kadınlarla geçiyor. Restoranlarda, kafelerde sürekli kadın gruplarına rastlıyorum. Herhangi bir bankanın danışma hattını aradığımda da telefonu bir kadın sesi açıyor... Kadınlar dünyayı ele geçirdiler ama yalnız kalmaktan kurtulamadılar.

Kafamı nereye çevirsem kadınlarla karşılaşıyorum. Garip bir cümle olduğunun farkındayım ama durumu özetleyen cümle gerçekten bu: Kafamı nereye çevirsem kadınlarla karşılaşıyorum.
30"lu yaşların (henüz) ilk yarısındayım ve tahmin edeceğiniz gibi yakın ve uzak çevrem kadınlarla dolu. Pek çoğunun ortak özelliği ise single (bekar, yalnız) oluşları.
Duygusal zekaları ve pratik olmaları gibi bilim adamlarının açıklayabildiği pek çok nedenle kadınlar iş dünyasında hızla yükselir oldular ve giderek daha çok koltuk kapmaya başladılar.

KADINLARIN BAŞARISI YALNIZLIK SEBEBİ
Kendine güveni yakalayan ve iyi kazanan kadınlar doğal olarak ailelerine ve eğer mutsuzlarsa kocalarına bağlı yaşamayı bıraktılar. Sonuçta ortalık yalnız yaşayan kadından geçilmez oldu. Buraya kadar bir sorun yok, Sorun bu kadınların sevecekleri ve güzel şeyleri paylaşacakları bir adam bulma umutlarının sonuçsuz kalması.
20"li yaşlarda kimse durumun vehametinin farkında değildi. Daha doğrusu o zamanlar pek de vahim bir durum yoktu. İşine gücüne ve hatta hiçbir şeyine bakmadan erkek arkadaş seçebilirdik. Adam biraz problemli ve serseri kılıklı olursa daha makbul sayılırdı. Erkek arkadaşı olmayanlarımızın da konuyla ilgili bir dertleri yoktu. Herkes birilerinden hoşlanabilir, flört edebilir, platonik aşk yaşayabilir ve hayatını böyle geçirebilirdi.
Derken yaş 30"a dayandı ve yüzlerdeki gülücükler kendini aşağıya bıraktı. Eskiden herkes evlenirmiş. Arkadaşlarımın yarısı evlenmedi. Bir bölümü de benim gibi evlendi ve ayrıldı. Şu an pek çoğu işlerinde başarılı yalnız kadınlar kervanındalar.
Onların diğer arkadaşlarının durumu da farklı değil. 30 yaş üstü yalnız kadınların sayısı önlenemez şekilde artıyor. İşin kötü yanı pek çoğunun sevgilisi yok. Olanların da bir sonraki ilişki için şansları giderek daha da azalıyor çünkü giderek yaşlanıyorlar.
Durumu çok karamsar ve çaresizmiş gibi anlattım farkındayım. Dünyada bu kadınları isteyecek erkek mi kalmadı canım! diyeceksiniz. Haklısınız. Bu kadınların yalnız oluşlarının sebebi kimse tarafından beğenilmemek değil elbette. Mesele aynı zamanda onların herkesi beğenmemesinde.
İşinde başarılı bu kadınların seçecekleri erkek de en azından kendi ayarında olsun isteniyor (maalesef). Bu seçimin içine bir de fiziksel beğeni faktörleri eklenince seçeneklerin sayısı oldukça azalıyor. Aslında benim tanıdığım her kadın aynı adamı hedefliyor. Yakışıklı, kültürlü, kariyer ve para sahibi…
O adamdan kaç tane olduğunu düşünüyorsunuz? Varolanların kaçı aynı zamanda bekar olabilir? Ben size söyleyeyim çok çok çok az.
Bu konuyu yazmaya çalışırken geçtiğimiz aylarda “sevgili sahibi” bir kız arkadaşımla sohbetimizi hatırladım. Single kadınlar konusunda kendi cephesinden, gayet sevimsiz bir yorum yapmıştı. Söylediğine göre artık yalnız kadın arkadaşlarıyla buluşmak onun için sıkıntı olmaya başlamış. Bunlardan biriyle bir yere gittiğine pişman oluyormuş. Sağa sola bakıp gözleriyle erkek aramaktan kendisiyle doğru dürüst konuşmuyorlarmış bile… Etrafa rezil olmak da cabasıymış. Duyduğuna göre bu kadınlar erkeksiz kalmaktan yurtdışı seyahatlerinde önüne gelenle yatacak kadar kendilerini küçültüyorlarmış.
Pes dedim içimden. Dışımdan demediğim için de pişmanım aslında.
Oldum olası kızarım kendine eş bulmuş kadının yalnız kadınlara karşı olumsuz tavrına.
Pek çoğunun derdi de elindekini başkasına kaptırma korkusudur emin olun. Bu yüzden çiftler halinde sosyalleşmek için erkekleri zorlarlar. Bekar kadınları içlerine almamak için de birbirleriyle sessiz bir dayanışmaları vardır. Pek çoğu da (geçmişlerinde tam aksini yaşasalar dahi) eş bulur bulmaz iffet kumkuması kesilirler. Yalnız kadının en büyük düşmanı eşi olan kadındır...

YALNIZLIK TEHLİKELİ ALIŞKANLIK
Belki bütün bu yalnız kalışların sebebi bizi her konuda açgözlü ve doyumsuz yapan yeni dünya düzenidir. Öte yandan, canımızın istemediği adamları reddetmek geç elde edilmiş özgürlüğün bize sağladığı bir nimettir aslında. Açıkçası kim nasıl değerlendirir bilemiyorum. Bana sorarsanız mesele yalnızlığa fena halde alışmış olmamız. O kadar düşkünüz ki yalnızlığın bize sağladığı konfora, içimizi titretip başımızı döndürecek biri olmadığı sürece kimseye katlanmak istemiyoruz. Kendi adıma yaşadıklarımdan öğrendiğim birşey var. Ne zaman rahatım, düzenim bozulmasın tavrını takınırsam hayatım yerinde sayar ve o yerinde saymalarla yavaş yavaş bataklığa gömülürüm. Yüzümün rengi, gözlerimin parlaklığı gider. O yüzden alışkanlıklardan korkarım.
Bence siz de dikkat edin. Aynada kendinize bakın.
Gözünüzün feri sönmüş olmasın.
Yalnızlığınız ya da tam tersi birlikteliğiniz sizi dibe çekmesin.
Geçtiğimiz yıl boşanarak bu arayışa katılan kadın sayısı 94.219

YALNIZ KADINLARA TAVSİYELER
Elinize kağıt kalem alıp ideal erkeğinizi tanımlayın
Vazgeçebileceğiniz özellikleri ayrı bir yere tekrar yazıp bu konularda esnek olmayı hatırlayın
Size yaklaşan adamlara en azından bir randevuluk şans tanıyın
Matematik gerçektir, sosyal olun ve insanlarla tanışma olasılığınızı arttırın
Flört etmenin gücünü unutmayın, bu konuda kötüyseniz pratik yapın, yakın arkadaşlarınızdan yardım alabilirsiniz
Esnek olun ama istemediğiniz ilişkiye de teslim olmayın, ikisinin farkını ayırdedin.
Olmuyorsa da sorun etmeyin, keyfinize bakın, bir ara kendiliğinden olur

POSTACI GELDİ
Bu sayfanın adına interaktif dememizin bir sebebi var elbette: Sizin de görüşlerinizi değerlendirmek ve kayda değer olanları da sayfada yayınlamak istiyoruz. Her pazar bir sonraki haftanın konusunu sayfamızın altında duyuracağız ve bu konu ile ilgili görüşlerinizi isteyeceğiz. Görüşlerinizin yayınlanabilmesi için elinizi çabuk tutun.
Gelecek haftanın konusu ÇOCUK YAPMA KARARI. İlgili maillerinizi bekliyoruz.

H2