Rasim Ozan Kütahyalı'dan Nagehan Alçı’ya telefon davası Rasim Ozan Kütahyalı'dan Nagehan Alçı’ya telefon davası
Maymun Çiçeği hastalığı dünya çapında büyük gündem konusu olurken, Covid-19’tan sonra yeni virüs vakasının Türkiye’nin gündeminde de bir panik havası olduğunu dile getiren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, kaotik bir pandemi beklentisinin olmadığına dikkat çekerek, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, İsveç’in, Afrika bölgesi dışındaki ilk Maymun virüsü (mpox) vakasını doğrularken, Sağlık Bakanlığı, M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye’de rastlanmadığını açıkladı. Bu nedenle de mevcut durumda herhangi bir kısıtlama veya ek tedbire ihtiyaç duyulmadığını aktardı. Bu konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Tevfik Özlü, dünyanın aslında bu hastalıkla yeni karşılaşmadığına dikkat çekerek şu bilgileri aktardı;

Bu virüsün 1970’den beri insanda hastalık yaptığına dikkat çeken Özlü, söz konusu hastalığın daha çok Afrika bölgesinde bu hastalığı görüldüğünü dile getirerek, Orta Afrika ve Batı Afrika’da iki farkı varyant olduğunu dile getirdi. Bu iki varyant arasında Bu iki varyant arasında Kongo’nun daha çok ölümler görüldüğüne dikkat çeken Özlü, “son birkaç yıldır Afrika’nın dışında da bu vakaları görmeye başladık. Sanıyorum 75 üzerindeki ülkede artık bu hastalığın varlığını biliyoruz” dedi. Bu durum nedeniyle de Dünya Sağlık Örgütü tarafından acil durum ilan ettiğini, bu konuyla ilgili Afrika dışındaki ülkelerin bu hastalığı sınırlamak açısından tedbir almaları gerektiğinin önemine değindi.

Virüsün Covid-19 virüsü ile çok farklı özellikler taşıdığına dile getiren Özlü, bu hastalığın bulaşması Covid-19’a göre daha olduğunu ifade ederek, Covid-19 virüsü çok kolay bulaşan bir virüstü hava yoluyla bulaştığını, bu virüsün ise daha çok temas ve yakın temas ile bulaştığını belirtti. Bulaşma ise cilt döküntüleri ve bu döküntülerin içindeki sıvı ile temasla olduğunu dile getiren Özlü, hastanın tenine temas etme, sarılma, kucaklaşma elbiseleri, yattığı çarşaftan, bulaşabileceğini aktardı. Ayrıca, hasta ile çok uzun süre yakın mesafe ve yoğun sohbetinde bulaşma riski barındırdığını belirtti.