Aslında bu bir savaş nedenidir. Fakat biz 'Türkiye'nin büyüklüğüne yakışanı yapalım' diyerek, bunu sabırla karşıladık' dedi
 
Başbakan Tayyip Erdoğan, Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine yönelik İsrail'in uluslararası sularda yaptığı saldırının 'aslında bir savaş nedeni' olduğunu söyledi.
El Cezire Televizyonu'na röportaj veren Erdoğan, başta Ortadoğu'daki gelişmeler olmak üzere çeşitli konulardaki soruları yanıtladı.
Erdoğan özetle şunları söyledi:
 
BİZE YAKIŞANI YAPTIK: Şımarık çocuk havası var İsrail'de. Ama bu süreç, 31 Mayıs 2010 Mavi Marmara olayı, uluslararası sularda gerçekleşen bu saldırı, bir defa hiçbir uluslararası hukuk kuralına uygun değildir. Aslında bu bir savaş nedenidir. Fakat biz 'Türkiye'nin büyüklüğüne yakışanı yapalım' diyerek, bunu sabırla karşıladık.
 
AKIL TUTULMASI VAR: İsrail şunu bilecek; işgalle, tehditle hiçbir yere varılamaz. Biz tabii bunlara ne telkin ettiysek, zaten tersini yapıyorlar ve orada adeta yönetimde ciddi bir akıl tutulması var.  
 
TİCARİ AHLAKI YOK: İsrail dürüst davranmıyor, ticaret ahlakı diye bir anlayışı yok. Aramızdaki sıkıntılar sebebiyle hala bu insansız hava araçlarını teslim etmedi
 
GAZZE'YE ZİYARET: Şu anda arkadaşlar gerekli çalışmaları yapıyor. Lüzumsuz gerilimden yana değiliz. Bunu Mısırlı kardeşlerimizle de görüşüyoruz. Mutabık kalmamız halinde, evet. Gazze'deki kardeşlerimin bizi beklediğini biliyorum. Ben de Gazze'nin özlemi içerisindeyim, hasreti içerisindeyim. Er veya geç Gazze'ye inşallah Rabbim ömür verirse gideceğim.
 
ESAD'I ARAMIYORUM: Artık meşruiyetini gölgelemiş, kaybetmek üzere olan bir Esad var. Artık bizim son sözlerimizi söyleme zamanına geliyoruz. Bugün, yarın, her an son sözümüzü söyleyebiliriz. 
Artık ben aramıyorum, aramayı da düşünmüyorum, kendisi ararsa konuşurum.
 
Erdoğan gelecekmiş gibi hazırlanıyoruz
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Arap Baharı'nın yaşandığı Mısır, Tunus ve Libya ziyareti bugün başlıyor. Erdoğan'ın Mısır ziyareti çerçevesinde Hamas kontrolündeki Gazze Şeridi'ne gitmesi de gündemde. 'Erdoğan Gazze'ye gelecekmiş gibi hazırlanıyoruz' diyen Gazze'deki hükümetin Başbakanı İsmail Haniye, 'Bu konuyla ilgili gerekli hazırlıkların yapılması için bakanlar kurulu kararıyla yüksek bir komisyon kurulmuştur. Bu ziyaret tarihi bir ziyaret olacaktır. Filistin halkı Türkiye'ye olan sevgisini gösterecektir' dedi. Anadolu Ajansı'na konuşan Haniye, Başbakan Erdoğan'la her konuşmasında kendisini Gazze'ye davet ettiğini, Türkiye Başbakanlığı ile görüşme halinde olduklarını ancak şimdiye kadar ziyaretle ilgili kesin bir cevap alamadıklarını belirtti. Haniye, 'Başbakan Erdoğan'ı Gazze'ye özellikle davet ediyorum. Çünkü gerçekten bu ziyaret, Gazze'ye uygulanan zalim ambargoyu kırmak için gerçek bir adım olacaktır' şeklinde konuştu. Türkiye ile İsrail ilişkilerine de değinen Haniye, Türkiye'nin İsrail'le diplomatik ilişkilerini en alt seviyeye indirmesini, büyük bir saygıyla karşıladıklarını belirtti.
 
Abbas'la Kahire'de buluşacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır ziyareti sırasında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la da görüşecek.  Mısır resmi haber ajansı MENA, Filistin'in Kahire Büyükelçisi Bereket el Farra'ya dayandırdığı haberinde, Abbas ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kahire'de bir araya geleceklerini belirtti. Farra söz konusu ziyarette Abbas'ın, Mısır Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi, El Ezher Şeyhi Ahmet Tayyip, Mısır Kıpti Patriği Baba Şenuda ve Avrupa Birliği'nden Catherine Ashton ile de bir araya geleceğini söyledi. Görüşmede Filistin'deki genel durum ve Filistin'in BM'ye yapacağı devlet olarak tanınma başvurusu için destek konularının ön planda olacağı vurgulandı. Erdoğan'ın bugün başlayan Mısır, Tunus ve Libya ziyaretine bakanlar, üst düzey bürokratlar ve işadamları da katılıyor. Başbakan Erdoğan Kahire ziyaretinde Mısır'da Yüksek Askeri Konsey Başkanı ve Savunma Bakanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi ve Başbakan İsam Şeref'le görüşecek.  Erdoğan, Kahire'de Mısır'ın önde gelen siyasi parti liderleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Tahrir Devrimi'nin genç liderleri ve Mısır'da yatırımı bulunan Türk müteşebbisleriyle de bir araya gelecek. Arap Ligi Genel Sekreteri Nebil El Arabi'yle de görüşecek olan Erdoğan, 14 Eylül'de Tunus ve 15 Eylül'de Libya'yı ziyaret edecek.
 
İlişkileri Tel Aviv'in küstahlığı bitirdi
İsrail'de Türkiye'nin yaptırımlarının ardından Kahire'deki büyükelçiliğine yönelik şiddetli protestonun şoku yaşanırken, İsrail gazetesi Haaretz'in tanınmış köşe yazarı Gideon Levy, ülkesine yönelik ağır eleştirilerde bulundu. İsrail'in Türkiye ve Mısır ile yaşadığı krizlerin Gazze savaşının bedeli olduğunu savunan Levy, 'Şok dalgalarının ulaşması zaman alır ancak şimdi geliyorlar ve çok büyükler. Her gün, yeni tehlikeler içeriyor. Bazıları da, İsrail'in eylemlerinin, saldırganlığının, küstahlığının ve dikkatsizliğinin ürünüdür. Sonucu şudur: Bölgede İsrail'i kabul eden yegane iki ülke Türkiye ve Mısır, İsrail'le ilişkilerini yakıyorlar. Birincisi bir hükümet kararıyla, ikincisi de öfkeli bir kalabalık aracılığıyla' dedi.
 
'Türkiye, İsrail'le bağlarını keserken Mısır kayıtsız kalamazdı' diyen Levy, Türk-İsrail ilişkilerindeki kötüleşmenin, Mısır'la olan ilişkileri de etkilediğini savundu. Levy, 'Mavi Marmara saldırısını, Dökme Kurşun Operasyonu'nun mini bir versiyonu' olarak nitelendirerek, 'Eski Başbakanı Ehud Olmert, mevcut Savunma Bakanı Ehud Barak ve eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'den İsrail için yaşattıkları diplomatik yıkımdan dolay hesap sorulmalı' dedi.
 
İngiliz Observer gazetesi de İsrail'in bu ay BM'de 'diplomatik tsunami' ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Türkiye'le yaşanan krizin İsrail'de 'büyük alarm' yaşattığını savunan Observer, Tel Aviv'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni Mısır yönetimiyle 'İsrail karşıtı ittifak' oluşturmaya çalışmasından korktuğuna dikkat çekti. Haberde Türkiye ve Mısır'ın, Filistin devletinin BM'de tanınmasına destek verdiğine de dikkat çekildi.
 
akşam