2005'teki üçlü görüşmenin perde arkası Wikileaks'te... WikiLeaks"ten sızan belgeye göre, 2005"teki üçlü görüşmede, Mahmur Kampı"nın boşaltılmasını isteyen Türkiye, ABD"den “PKK sızması olmayacak” teminatı istedi. Ancak Colin Powell"ın, Türkiye"nin istediği garanti mektubunu imzalamaması üzerine anlaşma olmadı

WikiLeaks belgelerinde, 2005 yılındaki Türkiye-ABD-Irak arasındaki üçlü görüşmelerin perde arkası ortaya çıktı. ABD"nin Ankara eski Büyükelçisi Eric Edelman, ABD, Irak ve Türk yetkililerin 2005"in Ocak ayında Ankara"da yapılan ve PKK"nın durumunun ele alındığı bir toplantıya ilişkin, dışişleri bakanlığına kripto geçti. “Gizli” kripto, PKK"nın Irak"taki durumuna ilişkin değerlendirme, öneri ve durum saptamalarını içerdi.

ABD Ankara Büyükelçiliği"nin 2005 yılındaki kriptosuna göre Irak"ta PKK"yla mücadeledeki durumla ilgili, “Irak içinde belirgin bir biçimde Kongra-Gel terörist eylemlerinin gerçekleşmemesi, Irak Geçici Hükümetinin karşılaştığı siyasi zorluklar ve güvenlik güçlerini zorlayan güvenlik durumu karşısında, Irak geçici hükümeti şu anda eyleme geçmekte isteksiz” denildi.

Türkiye gündem sunmadı


“Gizli” ibareli kriptoda, 5 Ocak 2005"te Türkiye"de Irak, Türk ve ABD"li yetkililerle yapılan PKK/Kongra-Gel"in durumunun alındığı toplantıya da değiniliyor. Buna göre Türkiye üçlü toplantıya bir gündem sunmadı, onun yerine Türk katılımcı Osman Korutürk, heyetlere Genelkurmay Başkanlığı"nın PKK/Kongra-Gel"le ilgili kısa bir sunumunu yaptı.Türklerin üçlü toplantıdan bir protokol imzalanmasını bekliyordu. Türk tarafı üçlü toplantıya Irak"tan sadece “dışişleri bakanlığı” düzeyinde eleman katılmasından endişe duydu. Kriptoda, “Türk yetkililer Irak"ta isyanın hem Irak Çok Uluslu Gücü, hem de Irak Geçici Hükümeti"nin PKK/Kongra-Gel"e karşı kinetik eylem yapmasını güçleştirdiğini kabul ediyor” denildi. Ankara Büyükelçiliği, 2005 itibarıyla “Irak"ta yönetim Iraklılara devredildi ve Irak topraklarındaki teröristlere karşı harekatın dümenine Irak hükümeti geçti ama bizim Türk muhataplarımız hala ABD"nin anti-PKK eylemlerine katılmasını umuyor” görüşünü dile getirdi.

Mahmur taahhüdü imzalanmadı


Kriptoda PKK/Kongra-Gel"in Mahmur kampı konusunda cesaretinin varolan bir boşluk ortamında kırılamayacağı belirtilirken, “2004 Ocak ayında Türkiye, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Irak Yönetim Konseyi, kampın kapatılması ve sakinlerinin Türkiye"ye gönüllü olarak gitmesi konusunda bir anlaşmayı müzakere etti. Ancak Türklerin, Bakan Colin Powell"in, PKK/Kongra-Gel sızmalarını durduracak zorunlu adımları atma taahhüdünü içeren bir garanti mektubu imzalaması üzerindeki ısrarı yüzünden anlaşma olmadı. Biz o dönemde olasılıkla şimdi de- bu tür bir garantiyi Türklere verme konumunda değildik. Iraklılar bu güvenliği sağlasalardı belki de Irak Çok Uluslu Gücü ile birlikte- sonunda bu kamp kapanır ve BM gözetiminde gönüllü dönüş olabilirdi” denildi.

Irak Savaşı"ndan sorumlu tutulmuştu

Bush döneminin dışişleri bakanı olarak görev alan Colin Powell, 35 yıllık askeri tecrübesiyle uluslararası diplomaside öne çıktı. 1989-1993 arasında Genelkurmay Başkanlığı"nı üstlenen Powell, 4 yıldızlı general olarak emekli oldu. 2001"de ABD"nin 65"inci dışişleri bakanı olarak göreve başladı 2005"te bıraktı. Dönemin Savunma Bakanı Rumsfeld şubat ayında çıkan kitabında Powell"ı, Irak Savaşı"ndan sorumlu tuttu. Powell, ABD tarihinde dışişleri bakanlığı görevini üstlenen ilk Afro-Amerikan oldu.