Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, DTP'li milletvekillerinin ifadesinin alınmasıyla ilgili olarak, Meclis'in yanıtının beklenmesine karar verdi ve duruşmayı 29 Eylül tarihine erteledi.

Mahkeme DTP'lilerin ifade vermesi için Meclis Başkanlığı'ndan yardım istemiş, Meclis Başkanı Köksal Toptan da hukuki inceleme başlatmıştı. 1994 yılında DEP milletvekillerinin Meclis kapısında gözaltına alındığı sahnelerin tekrarlanmamasını istediğini belirten Toptan, hukukçulara Anayasa'nın 14'üncü maddesini incelettirmişti.

Meclis Başkanlığı'ndan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne cevaben bir yazı ulaşmış değil. Mahkeme de bugünkü duruşmada Meclis Başkanlığı'ndan gönderilecek yazıyı beklemeye karar verdi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Meclis Başkanlığı'na 6 milletvekilinin ifade vermesi gerektiğini hatırlatan yazıyı 14 Mayıs'ta göndermiş ve "milletvekillerine ifade vermelerini siz de tebliğ edin" demişti.

O resmi yazıda "sanıkların yargılandığı dosya yasama dokunulmazlığı kapsamı dışında, bu aşamadan sonra yasal düzenlemeyi yerine getiriririz" uyarısı vardı.

İfadeleri istenen DTP'li 6 isim Ahmet Türk, Selahattin Demirtaş, Emine Ayna, Fatma Kurtulan, Aysel Tuğluk ve Sabahat Tuncel.

Demirtaş yine katılmadı

DTP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş'ın Roj TV'de yaptığı konuşmayla ilgili yargılandığı davayla ilgili savunmasının alınamaması nedeniyle duruşma yeniden ertelendi.

Selahattin Demirtaş'ın yaklaşık bir yıldır savunmasının alınamaması nedeniyle davayla ilgili kararın verilemediği bildirildi. Roj TV'de yaptığı bir konuşmada, terör örgütünün propagandasını yaptığı gerekçesiyle hakkında dava açılan DTP'li Selahattin Demirtaş'ın yargılanması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde sürüyor. Bugün yapılan duruşmaya sanık milletvekili Demirtaş gelmezken, sanığın avukatı katıldı.

Mahkeme, sanığın talimatla ifadesinin alınmasıyla ilgili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinden beklenen yazının gelmediğini belirterek, duruşmayı erteledi. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin sanık Demirtaş'ın savunmasının talimatla alınması için yaklaşık 1 yıl önce Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine yazı yazdığı ancak, sanık Demirtaş'ın hala savunma yapmadığı öğrenildi. Dosyanın, sanığın ifadesinin alınamaması nedeniyle karara bağlanamadığı kaydedildi.

YARGITAY'IN VERDİĞİ KARARI

Demirtaş, İHD Diyarbakır Şube Başkanlığı yaptığı dönemde, telefonla katıldığı Roj TV'deki konuşmasında, suçu ve suçluyu övdüğü gerekçesiyle, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesince 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, mahkemenin verdiği kararı esastan bozarak, 'suçu ve suçluyu övmekten' ceza alan sanığın, 'terör örgütünün propagandasını yapmak' suçundan yargılanmasına hükmetmişti. Yargıtay kararında, işlenen suçun terör suçu olması nedeniyle sanığın dosyasının da 'terör örgütünün propagandası yapmak' suçundan yeniden ele alınması gerektiği ifade edilmişti.

Anayasa'nın 14. maddesine de atıfta bulunulan kararda, yasama dokunulmazlığının sınırlandırıldığı, sanığın 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde milletvekili seçilmiş olsa bile suça konu yargılama terör suçu kapsamında kaldığından devam etmesi gerektiği kaydedilmişti.