Ekipgaz Yönetim Kurulu Üyesi Nurullah Taç, LPG tankının, benzin tankına göre yüzde 20 daha güvenilir olduğunu belirtti.

Nurullah Taç, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa ülkelerinde LPG teşvik edilirken, Türkiye'de cezalandırıldığını kaydetti.

Benzin tankı yarım milimetre kalınlığındayken, LPG tanklarının 3,5 milimetre kalınlığında olduğuna işaret eden Taç, bu nedenle LPG tankının, benzin tankına göre yüzde 20 daha güvenilir olduğunu vurguladı.

Türkiye'de 2,5 milyon LPG'li araç olduğunu belirten Taç, şunları kaydetti:

''Ancak teşvik yok, aksine ceza var. 'Karizma çiziliyor algısı oluşuyor. LPG'li araçların otoparka alımı engelleniyor. Türkiye'de dönüşümleri güdüleyen etken fiyat. Kamuoyunda bu konuda baskı oluşuyor. Uygulamaların gelecekte esneyebileceğine inanıyoruz. Türkiye'de bu alanda 20 milyar dolar ithalat yapılıyor. Türkiye'de tüm araçlar LPG dönüşümü yaptırırsa, ülkede 10 milyar dolar tasarruf sağlanır.''

Krizle birlikte ekonomik yakıt kullanımının yaygınlaşmaya başlamasıyla satışların arttığını belirten Taç, otogazda mevcut tüketimde Avrupa'nın birinci, dünyanın Güney Kore'den sonra ikinci ülkesi olan Türkiye'nin, 2009 yılı LPG satışlarından yüzde 63,7 pay aldığını da vurguladı.

Taç, LPG dönüşümünün, yüzde 50'ye varan bir yakıt tasarrufu da sağladığını ifade ederek, ''Eskiden insanlar lüks araçları için LPG dönüşümü yaptırmaya çekindiği için gece geç saatlerde gelirlerdi. Şimdi gün içinde gelip, LPG istiyorlar. Bu sayıda da artış gözlemliyoruz. 3,5 CC- 4,2 CC büyük motorlu lüks araçların kilometrede yaklaşık 1 lira olan yakıt sarfiyatı, LPG dönüşümü sayesinde 45 -50 kuruşa düşebiliyor'' dedi.

A.A.