Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Batılı güçler tarafından yapılan müdahale ile Muammer Kaddafi yönetiminin devrildiği Libya bölünmeye gidiyor. Yerel aşiretlerin ve milis güçlerinin temsilcileriyle bölgedeki önde gelen politikacılardan oluşan binlerce kişilik konsey, yarı özerklik kararını Bingazi’de yapılan bir törenle dünyaya duyurdu. Düzenlenen törende, Berberilerin yaşadığı ve Sirenayka bölgesinin Kaddafi’nin 30 yıldan fazla süren iktidarında yalnız bırakıldığı ancak yeni dönemde bu duruma son verileceği belirtildi. Törende ayrıca Sirte’den Mısır sınırına kadar olan bölgeyi yöneteceği belirtilen bir konsey de seçildi.

Kaddafi döneminde, Libya’nın en uzun süre hapiste kalan siyasi tutuklusu olan Ahmed el Zübeyr, idare konseyinin başkanlığına getirildi.

AMAÇ BÖLGENİN HAKLARINI SAVUNMAK 

Aynı zamanda başkent Trablus’ta bulunan geçici merkezi hükümetteki Ulusal Geçiş Konseyi’nin (UGK) de bir üyesi olan Zübeyr, törende yaptığı konuşmada amaçlarının bölgenin haklarını savunmak olduğunu ancak Libya’nın uluslararası ilişkilerinin yürütülmesi konusunda UGK’yi tanıdıklarını belirtti.

Doğu Libya konseyi ayrıca, Haziran ayında yapılacak seçimlerin ardından kurulacak 200 sandalyelik parlamentoda bölgeye 60 sandalye veren seçim yasasını da reddetti.

UGK yetkilileri, daha önceki açıklamalarında, doğuda kısmen özerk bir bölge kurulmasına ve ülkede federalizm sisteminin kurulmasına yönelik itirazlarını daha önce defalarca dile getirmişti.

Yetkililer böyle bir durumun Libya’nın parçalanmasına neden olabileceğini ifade etmişti.