Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Akkul düzenlediği basın toplantısında, 4 gün önce Bismil-Silvan karayolunda maskeli 2 kişi tarafından gasp edilen kuyumcu Hidayet Adıgüzel'in beraberinde taşıdığı 400 bin lira tutarındaki 4 kilo altının çalındığını söyledi. Bu esnafın üzerinde silah taşımadığını bilen kişiler tarafından soygunun gerçekleştirildiğini dile getiren Akkul, ruhsatlı silah alamadıkları için Diyarbakır'daki kuyumcu esnafına yönelik soygun girişimlerinin yaşandığını bildirdi.

Akkul, ruhsatlı silah başvurularında Diyarbakır Valiliği'nin kendilerinden ''bağış'' olarak 12 bin lira talep ettiğini ifade ederek, şöyle konuştu: ''Yani 12 bin lirayı veren silah taşıma ruhsatı alıyor, ödemeyen alamıyor. Bu silah satmak değil midir? İstanbul'dan veya diğer kentlerden Diyarbakır'a ya da bölgeye gelen altın toptancıları üzerinde ruhsatlı silah taşıyor. Ancak Hakkari'ye kadar mal satan Diyarbakır'daki altın toptancıları ve kuyumcularının üzerinde savunma aleti yok. Ruhsatlı silah alamadığımız için soygunlar yaşanıyor.

Arkadaşlarımız bölgeye gittiklerinde beraberinde 2 milyon lira tutarında 20 kilogram altın taşıyor. Diyarbakır'daki kuyumcuların can güvenlikleri büyük risk altındadır. Bu uygulama sadece Diyarbakır'da var Türkiye'nin hiç bir ilinde yok. Bu sıkıntımızı milletvekilleri ile bakanlara iletip yardım isteyeceğiz.'' Başkan Akkul, sorunun çözülmemesi halinde yargı yoluna başvuracaklarını da sözlerine ekledi.