Kuyumcular söz konusu tablonun yaşanmasında, yükselen fiyatlar sebebiyle altın satamadıklarını, bunun karşılığında büyük bir bozdurma talebiyle karşılaştıklarını gerekçe gösteriyor. Kuyumcular, nakit sıkıntısını aşmak için satamadıkları, ellerinde kalan altınları hurdaya ayırarak eritmeye gönderiyor.

İki ay içinde 130 dolardan fazla artan altının ons fiyatı Türkiye'deki vatandaşların tüketici davranışlarına yansıdı. Kasım ayında 67 liradan seyreden çeyrek altının fiyatı 88 TL'ye çıkınca vatandaşlar yastık altındaki altınları bozdurmak için kuyumculara akın etti. Altın bozdurmak için yaşanan talep patlamasına karşı kuyumcu esnafı kendini korumaya aldı. Altın satamayan esnaf vatandaşın elindekileri bozmayı büyük oranda azalttı. Mustafa Aklara isimli vatandaş, bir çeyrek altını bozduramadığı için kuyumculara büyük tepki gösteriyor: "Fiyatlar düşükken altını almak için birbiriyle yarışıyorlardı. Şimdi kapıdan çeviriyorlar."

Esnaf ise talep artışı sebebiyle altın koyacak yer kalmadığı için altın alımlarını yavaşlattığını belirtiyor. Ankara'da Kuyumculuk yapan Dursun Gültekin, altınının TL bazında son 30 yılın en yüksek seviyesinde bulunduğunu söyledi. Çeyrek altının 88 liraya yükselmesinin ardından vatandaşların yastık altındaki altınları bozdurmak için kuyumculara getirdiğini aktaran Gültekin, "Altın fiyatı yükselince insanlar almakta zorlanıyor. Satışlarımız da geçen yıla göre yüzde 80'e düştü." diye konuştu.

Kriz ortamında ev ve arsa fiyatları düşerken, altının güvenli liman olmaya devam edeceğini vurgulayan Gültekin, şirket yöneticilerinin dahi kasalarında altın bırakacağını kaydetti. Gültekin, altın almakta zorlandıklarını şöyle anlattı: "Satmaya gelen çok. Almakta zorlanıyoruz. Para olmadığı zaman alamadığımız günler oluyor. Geri çeviriyoruz. Kuyumcu camiası çok sıkıntı çekiyor. Fiyatlar böyle devam ederse sıkıntı büyür."

Düğün sezonuna kadar fiyatların artmaya devam edeceğini dile getiren Gültekin, yaza doğru daha pahalı almaktansa bugünlerde vatandaşları altın almaya çağırdı.

HERGÜN 200-300 ALTINI SATILAMADIĞI İÇİN ERİMEYE GÖNDERİYORUZ

Bir başka kuyumcu esnafı Zübeyir Yılmaz ise çeyrek altın alım fiyatının 81 lira satış fiyatının ise 88 liraya yükseldiğini, bu yüzden vatandaşların altın bozdurmaya akın ettiğini belirtti. Satış yapmadan dükkan kapattıkları günlerin olduğunu kaydeden Yılmaz, hükümetin yastık altındaki altınları bozdurun çağrısının etkili olduğunu kaydetti.

Yılmaz, altın bozdurmalarda yüzde 80 civarında artış yaşandığını kaydetti. Ellerinde kalan altını paraya çevirmek için hurdaya ayırdıklarını vurgulayan Yılmaz, her gün 200-300 altını eritmeye göndermek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Bu altınların külçeye dönüştürüldüğünü vurguladı.

SABAH