Sağlık Bakanlığı, trafik kazazedelerinin hastane masraflarının, sadece "kusur oranındaki kısmını"nı SGK"nın ödeyeceğini, işin tahsilatını ise Trafik Hizmetleri Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü"nün yapacağını duyurdu.

Sağlık Bakanlığı, yayınladığı genelge ile trafik kazalarında yaralananların bundan böyle hastane sistemlerine "adli vaka" olarak değil, "trafik yaralısı" olarak kaydedileceklerini duyurdu. Daha önce trafik kazası geçiren bir kişinin tüm hastane masraflarını SGK ödüyordu. Oysa yasaya göre kişinin kaza sırasındaki "kusursuz bulunduğu" bölümünün, sigorta şirketlerince ödenmesi gerekiyor.

Sigortacılar ödeyecek

Bu duruma son vermek isteyen Sağlık Bakanlığı"nın yayınladığı genelgeye göre, sigorta şirketleri, hastane masraflarını ödeyecek. Genelgeye göre, şu kurallar uygulanacak:

Trafik yaralısı kaydı: Trafik kazaları bundan böyle adli vaka olarak değil, trafik yaralısı (ICD) kodu girilerek sisteme kaydedilecek. Trafik kazası geçirmiş kişilere hastanelerde verilen sağlık hizmetlerinin giderlerinin faturalandırma ve tahsilat işlemleri, işletme müdürlüğünce yapılacak. Uygulama bu genelge doğrultusunda Trafik Hizmetleri Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü"nce yürütülecek.

Düzenli kontrol: 112 başhekimleri, hastanelere bırakılan yaralıların hastanelerce trafik kazası tanılarıyla kayıtlara girip girmediğini her ay düzenli olarak kontrol edecekler ve trafik kazası dışında başka tanılarla kaydedilen kazazedelerin listesini gönderecekler. Uzun süreli tedavilerde, kazazedenin tedavisinin tamamlanması beklenmeden, hastane başhekimliklerinin uygun göreceği zaman dilimlerinde tedavi bedelleri faturalandırılarak Trafik Hizmetleri Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü"ne gönderilecek.

Sigorta şirketinden tahsil edilecek

TRAFİK kazazedelerine verilen sağlık hizmetlerine ait bedeller, yasal olarak ilgili sigorta şirketlerinden tahsil edilecek. Kusurları oranında faturalandırma ve tebliğ süreleri dikkate alınarak trafik kazazedelerine uygulanan tedavi ile ilgili zamanaşımı süresi dolmasına iki ay kala evraklar kaza tespit tutanaklarıyla eşleştirilerek Yataklı Tedavi Hizmetleri Şube Müdürlüğü vasıtasıyla işletme müdürlüğüne gönderilecek.