Belediye tarafından mail yoluyla vatandaşlara gönderilen belediyenin borçlarıyla ilgili listeye sert tepki gösteren Altungün, “ İktidar döneminde AK Parti’nin itibarsızlaştıramadığı CHP’li belediyelerin CHP’liyim diyenler tarafından itibarsızlaştırılmaya çalışılmasını ibretle, hayretle ve üzüntüyle izliyorum“ dedi. 

- 82 MİLYON TL BORÇ 2009 YILINDAN KALDI
Kuşadası Belediyesi’nin Haziran ayı olağan meclis toplantısında Belediye Başkanı Özer Kayalı tarafından açıklanan geçmiş döneme ait belediyenin borç listesi, daha sonra belediyenin resmi mail adresiyle vatandaşlara gönderilmişti. Gelişmelere büyük tepki gösteren geçen dönem Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, “ Belediye Meclisinin Haziran ayı olağan toplantısında Kuşadası Belediyesinin bir önceki dönemden devraldığı borç durumunun eksik bilgilendirme sonucu ve art niyetli kişilerce kamuoyunun yanıltıldığı, önceki dönemde büyük bir borç yükü yaratıldığı yönünde bir algı oluşturulmaya çalışıldığını üzüntüyle izlemekteyim. 2009 yılı Mart ayında 82 trilyon lira borçla AKP’li Belediyeyi devraldığımız günden beri hiçbir gün "Enkaz Edebiyatı" yapmayarak, bu tarz mazeretlerin arkasına sığınmayarak, halkımıza hizmet vermek için elimizden gelen tüm gayreti göstererek, 5 yıllık görev süremizi tamamladık. Belediyenin AKP yönetimi tarafından 82 trilyon lira borçla bırakıldığında hiç sesini çıkarmayan ve bir bölümü ne yazık ki partilimiz olan çevrelerin, bugün o borcun yarattığı durumu tarafımıza ve yönetimimize mal etmeye çalışmasını da ayrıca üzüntüyle ve hayretle takip etmekteyim “ diye konuştu.

- 30 YILDIR YAPILAMAYAN ARITMA TESİSİ İNŞAATINA BAŞLANDI
Yanlışlarla dolu bu liste nedeniyle kamuoyunu aydınlatma adına açıklama yapma gereği duyulduğunu belirten eski Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, “ Buradan hareketle Kuşadası kamuoyunu ve değerli halkımızı bilgilendirmek isterim ki; 2013 yılı denetim komisyonu raporlarında ve kesin hesaplarda açıkça belirtildiği gibi Kuşadası Belediyesinin yaklaşık 145 milyon TL( 144.900.858,69.-TL) toplam borcu bulunmaktadır. Bu toplam borcun 82 milyon TL’si (82.151.401,86 .-TL) 2009 yılı öncesine yani AKP’li belediye dönemine aittir. Görev süremiz olan 5 yıl boyunca çoğunluğu kamu kurumlarına olan bu borcun faizinin bile ne kadar yüksek bir rakam olduğunu düşünecek olursak, hem bu borcun ödenmesi ve yapılandırılması hem de Kuşadası halkına hizmet verilmesi konusunda hiçbir fedakarlıktan kaçınılmamıştır. Ayrıca 30 yılı aşkın süredir sürüncemede kalan, yönetimimizce büyük gurur ve onur duyularak işlemleri ve ihalesi tamamlanıp inşaatına başlanan ve 18 ay içersinde tamamlanması taahhüt edilen arıtma tesisiyle ilgili 40 milyon TL’lik JiCA kredisi bulunmaktadır.( Arıtma tesisi için alınan Japon Yeni Kredisi tutarı 40.566.645 .-TL olup ilk 5 yıl Anapara ödemesiz-faiz ödemeli-olmak üzere 25 yılda (2036 yılı) geri ödenecek şekilde borçlanılmıştır. Bu borç ve kamu kurumlarına olan borçların büyük bir bölümü Büyükşehir yasası uyarınca Büyükşehir belediyesine devrolacak bir borçtur). Arıtma tesisinin Kuşadası Körfezi için taşıdığı hayati önem de göz önüne alınarak ve 30 yıldır yapılmadığı da dikkate alınarak, dönemin belediyesi olarak Uzun Vadeli borçlanma sayesinde kısa ve orta vadede Bütçe dengesinin sağlanmasını ve yeni dönemde hiçbir kuruma kısa vadeli yük oluşturmamasını amaçlamıştır. Belediyenin borçları diye belediyenin resmi mail adresinden yüzlerce insana gönderilen gerçek dışı borç durumu listesinde kasıtlı olarak gündeme getirilmemekle birlikte 31.12.2013 itibariyle Belediyenin (gecikme faizi hariç ) 34.671.378,40.-TL alacağı vardır. Yani belediyemizin şu anda yaklaşık 34 milyon TL de alacağı bulunmaktadır. Yeni Büyükşehir yasası nedeniyle Kamu kurumlarına olan borçların büyük bir bölümü (Neredeyse yüzde ellisi) Kuşadası Belediyesinin değil 01.04.2014 tarihiyle Aydın Büyükşehir Belediyesinin yükümlülüğündedir. Son derece açık olarak belirtmek isterim ki Kuşadası Belediyesinin Borç yükü AKP’li belediyeden devranılan 82 milyon TL ve faizi ile birlikte bile bahsedilen rakamların yarısı değildir. Belediye yönetimimiz tarafından yapılan çalışmalar ortadayken, henüz inşaatı başlayan ve Büyükşehir belediyesine devredilen kamu borçları ve arıtma tesisi borçlanması dışarıda bırakıldığında bugüne tarafımızdan bırakılan borç tutarı yaklaşık 20 milyon TL civarındadır ve bunun karşılığında da belediyemizin 34 milyon TL alacağı bulunmaktadır “ dedi.

- PERSONEL GİDERLERİ BÜTÇENİN ÜÇTE BİRİNİ OLUŞTURUYOR
Personel giderleri dahil belediye bütçesinin dengede tutulması için çok önemli ve ciddi çalışmalar yaptıkları belirten Altungün, sözlerini şöyle sürdürdü: “ 2012 yılında personel giderleri toplamı 22.534.387 TL(yaklaşık 22 milyon TL), 2013 yılında ise 26.150.205,39 TL (yaklaşık 26 milyon TL) olarak gerçekleşmiştir. Belediyemize sözleşmeli personel dışında hiçbir işçi ve memur alınmamıştır. 2013 yılı sonu itibarıyla memur Norm kadro sayısı 220’dır. Ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de halkımıza hizmet vermek amacıyla destek hizmetleri müdürlüğü bünyesinde taşeron personel çalıştırılmış, hem belediyecilik hizmetleri yerine getirilmiş, hem de vatandaşlarımıza iş ve aş imkanı sağlanmıştır. Ayrıca, belediyemiz tarafından süresi gelen çok sayıda personel sendika ve çalışanlarımızla uzlaşarak emekli edilmiş, (90 kişi), kıdem tazminatları ödenmiş ve personel giderlerinde de ciddi oranda dengelenme sağlanmıştır. (aylık tasarruf miktarı ortalama 500.000 tl.den fazladır) 2013 yılı sonu itibarıyla ise işe alınan sözleşmeli memur sayısı 7 olup, çalışan memur sayısı 126’dir. 2013 yılı sonu itibarıyla İşçi Norm kadro sayısı 102 olup, çalışan işçi sayısı 161 kişi fazlalıkla 263 kişi olduğu belirlenmiştir. 7 sözleşmeli memur dışında kimse personel olarak işe alınmamıştır. Buna rağmen, bütçe dengesi tutturulmuş ve 3’de bir şartı aşmamıştır. Belediyenin 2013 yılı gelirlerinde bir önceki yıla göre 15.884.305.- TL’lik bir artış sağlandığı, 2012 ile karşılaştırıldığında iki katından fazla gelir artışı olduğu gözlenmiştir. Bugün özelleştirilmesi dedikoduları Sosyal Medyada dolaşan (Gazibeğendi, Kadınlar Denizi Plajı, Sahil Çay Bahçeleri vb.) Bütçe içi işletme gelirinin 2.185.737.-TL olduğu ve giderinin 2.004.671,74 TL olduğu ve belediye işletmelerinin kar ettiği son derece açık bir şekilde tespit edilmiştir. Belediyemizin işletme müdürlüğü başarılı çalışmaları nedeniyle Kuşadası’nda vergi dairesi rekortmenleri arasına girmiş ve ödül almıştır. Bu anlamda, Kuşadası Belediyesinin geçmiş dönem borçlarıyla ilgili, medya üzerinden seviyesiz, Evrensel İktisat Biliminden tamamen uzak yapılan tüm yorum ve karalamaları kınayarak, herkesin Kuşadası'nın yarınları için gereken çabayı göstermesi gerektiğinin altını çizer, Hakkımızda devam eden karalama kampanyasının sürmesi halinde yasal haklarımızı kullanmaktan çekinmeyeceğimi belirtmek isterim “

- 5 YILI ALNIMIZIN AKIYLA TAMAMLADIK
Geçen dönem Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, 5 yıllık görev sürelerini başarıyla tamamladıklarını ve görevi yeni yönetime devrettiklerini belirterek, “ İktidarın bütün baskılarına rağmen itibarsızlaştıramadığı partili belediye başkanlarımızı bazı partililerimizin, ve art niyetli çevrelerin itibarsızlaştırma kampanyasını ibret, hayret ve üzüntüyle izliyorum. Söz konusu son belediye meclis toplantısına ortaya konulan borçlarla ilgili listede, belde belediyelerin borçları bile tarafımıza mal edilmiş, 2009 yılında AKP’li belediyeden devraldığımız 82 milyon TL’lik dev borç yükünden hiç bahsedilmemiş, kamuoyunun kafasında karışıklık yaratmak amacıyla tüm borçlar iç içe sokularak, abartılmıştır. 29 Mart 2009 seçimlerinde halkımın teveccühü ile CHP’li belediye olarak seçildiğimiz görevimizi 30 Mart 2014 tarihinde yine CHP’li belediyeye devrederek, alnımızın akıyla 5 yıllık görev süremizi noktaladık. O tarihten bu yana ve bundan sonra da bizden sonra göreve gelen Belediye Başkanının başarılı olmasını istiyor, yeni yönetime planladıkları çalışmaları hayata geçirmeleri için destek verilmesi ve zaman tanınması gerektiğine inanıyorum. İlçemizin kulaktan dolma bilgiler içeren anlamsız ve sadece karalama amacı güden polemiklerle boşa kaybedecek vakti olmadığına inanıyorum “ dedi.

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınkonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım!