Doğal bitkilerin habitatlarını bünyesinde taşıyan ve bitki çeşitliliği açısından önemli yere sahip olan Kuşadası'nda bu bitkilerin tespit edilerek tanıtılması için Kuşadası Belediyesi ile Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) tarafından "Kuşadası Bitkileri" kitabı hazırlanıyor. Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, yürütülen çalışmaların Kuşadası'nın geleceği açısından büyük önem
taşıdığını belirterek, çalışmaların yürütülmesindeki çabalarından dolayı Prof.Dr. Ali Çelik ve EKODOSD'a teşekkür etti. Kuşadası'nda ilk kez böyle bir çalışma yapıldığını kaydeden Başkan Altungün, "Türkçe -İngilizce olarak Kuşadası'nda ilk kez hazırlanacak resimli Kuşadası Bitkileri kitabının çok yararlı olacağını düşünmekteyiz. Kuşadası halkı ve kentte eğitim gören öğrencilerin bu konuda önemli bilgiler kazanmasını ve aynı zamanda botanik turizmine önemli katkı yapmasını bekliyoruz " dedi. 
Kuşadası'nın bitki kitabının hazırlanması amacıyla gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar EKODOSD üyesi ve bilim danışmanı Denizli Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Ali Çelik tarafından yürütülüyor. Yapılan çalışmaları değerlendiren Prof.Dr. Ali Çelik, şöyle konuştu: "Yaptığımız arazi çalışmaları sonucu Kuşadası ve çevresinde vejetasyon dönemi (çiçeklenme) başladığını saptadık. Yaptığımız arazi çalışmaları sonucu ilk çalışmamızı bugün gerçekleştirerek 30'a yakın bitki örneği belirledik."
Sadece doğal botanik parkındaki bitki potansiyelinin 400 üzerinde olacağının tahmin edildiğini anlatan Çelik, şunları söyledi: "Bu bitkiler içerisinde Aydın Gaşağı (Centaurea mykalae) gibi, dünyada sadece bu bölgede yetişen bitkilerde bulunmaktadır. Orman, maki, garik ve otsu vejetasyonlara ait önemli bitki örneklerinin kent içerisinde yer aldığı görülmektedir. Kuşadası aynı zamanda geofit olarak adlandırdığımız yumrulu, soğanlı ve rizomlu bitkiler açısından çok zengin bir potansiyele sahiptir. Salep
olarak adlandırılan önemli orkide türlerini doğal botanik parkı içerisinde görmekteyiz. Özellikle kıyı ekosisteminde yer alan maki ve garik elemanları kuvvetli kök sistemlerine sahip oldukları için, erozyona karşı toprağı tutmaktadır. Olası toprak kaymalarına karşı bu doğal habitatların mutlaka korunması gerekir. Yapacağımız 1 yıllık çalışma periyotu sonucu önemli bitki türlerinin doğal ortamlarında fotoğrafları çekilecek, herbaryumları hazırlanacak, bu örnekler ileride kurulması planlanan botanik müzesinin temelini oluşturacaktır."
Doğal değerlerin ortaya çıkarılmasına yönelik yürütülen çalışmalarla ilgili EKODOSD tarafından da bir açıklama yapıldı. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, turizm ülkelerinde son yıllarda alternatif turizm kaynaklarına büyük önem verildiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Bunlardan bir tanesi de botanik turizmidir. Botanik turizmi yapan ülkeler hem sahip oldukları doğal kaynakların korunmasını sağlamakta, hem de bu doğal kaynaklardan önemli kazanç elde etmektedirler. Dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmeyen endemik türler bakımından zengin olan ülkemiz, bu değerlerin tespit edilmesi ve tanıtılmasıyla bitki bilimciler ve botanik turizmi yapan ekoturistlerin uğrak yerlerinden birisi olacaktır." 
Ülkenin her tarafında kar kış devam ederken, Anadolu'nun en güzel iklimine sahip kentlerinin başında gelen Kuşadası'nda, anemonların çiçek açtığına dikkati çeken EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, şunları söyledi: "1897 yılında bilim dünyasına tanıtılan Romulea mor yıldızlar, başka yerlerde görülmeyen sıklıkta, doğal botanik parkını renk cümbüşüne çevirdikleri görülmektedir. Baharın yaklaştığı bugünlerde her hafta farklı bitki türleri çiçek açacağından, çalışmalarımızdaki süreklilik devam edecektir."
Adını kuşlardan alan Kuşadası'nda, kuşların büyük bir bölümünün doğal botanik parkındaki bitkilerle beslendiğini belirten Sürücü, sözlerini şöyle tamamladı: "Protein ve yağ açısından zengin olan bitkilerin, birçok kuş türünün doğal botanik parkına gelmesine neden olmaktadır. Hem kendi besinini temin eden hem de çiçekten çiçeğe geçerek onları tozlaştıran kuşlar, buradaki ekosistem korunduğu sürece buradaki varlıklarını sürdüreceklerdir. Yapılan çalışmalara verdikleri destek nedeniyle Kuşadası
Belediyesi'ne ve katkıları nedeniyle Prof. Dr. Ali Çelik'e teşekkür ediyoruz."