Domuzlardan insana geçen grip, bir kaç haftada 900 kişiyi hastanelik etti, 60 kişiyi de öldürdü... Salgın yüzünden Meksika"da okullar tatil edildi.
İKİ yıl önce bütün dünyayı saran kuş gribi paniğinin ardından Amerika kıtasında yeni bir grip salgını baş gösterdi. Genellikle domuzlarda görülen ve nadir olarak insanlara bulaşan domuz gribiyle ilgili son birkaç haftada Meksika ve ABD"de tam 900 vaka görüldü. Ani ateş yükselmesi, öksürme, kas ağrısı ve sürekli yorgunluk gibi belirtilerle ortaya çıkan hastalığın domuz, insan ve kuş gribi virüslerinin daha önce görülmemiş bir birleşimi olduğu tahmin ediliyor.

İnsanlar maskeyle dolaşıyor

Aniden ortaya çıkan hastalık nedeniyle Meksika"da 60 kişi hayatını kaybetti. 20 milyon kişinin yaşadığı başkent Mexico ve civarında üniversiteler dahil tüm okullar tatil edildi. Yüzlerce insan işlerine giderken maske takarak önlem aldı. Meksika Sağlık Bakanı Jose Angel Cordoba, grip belirtileri gösteren kişilerin işlerine gitmeyip evde kalması, kimseyle tokalaşmaması, öpüşmemesi, bardak, tabak gibi kişisel eşyaları paylaşmaması ve halkın gerekmedikçe kalabalık mekanlardan uzak durması tavsiyesinde bulundu.

ABD"deki 7 hasta iyileşti

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi"nden yapılan açıklamada ise California ve Teksas eyaletlerinde yedi kişiye bir çeşit domuz gribi tanısı konulduğu, hastaların tümünün iyileştiği belirtildi. Beyaz Saray durumun yakından takip edildiğini açıklayarak, Başkan Barack Obama"nın da sık sık bilgilendirildiğini duyurdu. Durumla ilgili acil toplanan Dünya Sağlık Örgütü sözcüsü Thomas Abraham “Çok kaygılıyız. İncelemeler sonunda salgın tehlikesine karşı alarm ilan edebiliriz” açıklaması yaptı. Kanada hükümeti de yakın dönemde Meksika"yı ziyaret edenlerin hastalık belirtileri gösterebileceği gerekçesiyle doktorlardan dikkatli olmalarını istedi. Her yıl 250 bin-500 bin kişi grip nedeniyle hayatını kaybediyor.

Vatan