Türkiye"nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısının üretim ve ihracat politikalarının en üst düzeyde belirlendiği Türkiye Kuru Meyve İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu, 2011 yılında Çin, Hindistan ve Rusya"yı hedef pazar olarak belirledi ve 3 ülkeye “Sektörel Ticaret Heyeti Organizasyonu” gerçekleştirme kararı aldı.
Sektörde yeni pazarların oluşturulmasının önemine değinen Akça Holding Kuru Meyve İşletmeleri Genel Müdürü melih Akça, bu hedefle sektörün daha da hareketleneceğine inandığını söyledi.
Türkiye Kuru Meyve İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu, İzmir"de biraraya geldi. Türkiye Kuru Meyve İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Eli Alharal, Türk kuru meyve sektörü olarak 2010 yılını 1 milyar 250 milyon dolarlık ihracatla geride bıraktıklarını, 2023 yılında Türkiye"nin 500 milyar dolar ihracat hedefine 5 milyar dolarlık katkı koymak istediklerini söyledi.
Kuru meyve sektörü olarak 2011 yılında 1.5 milyar dolar ihracat hedeflediklerini vurgulayan Alharal, “Türk kuru meyve sektörü olarak yıllık hedeflerin yanında, daha uzun projeksiyonlu hedeflerimiz var. 2023 yılında 5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilmek için hedef pazarlar belirledik. Bu hedef pazarların ilk halkası olan Çin, Hindistan ve Rusya"ya 2011 yılı içerisinde “Sektörel Ticaret Heyeti Organizasyonu” düzenlemeyi programımıza aldık. Dünya nüfusunun yüzde 35"lik diliminin yaşadığı bu ülkelerde son yıllarda ciddi bir varlıklı kitle oluştu. Bu varlıklı kitlenin son derece sağlıklı olan Türk kuru meyvelerini daha fazla tüketmeleri için sektörel ticaret heyetleri ile tanıtım çalışmalarına ağırlık vereceğiz” diye konuştu.
AMBALAJ TASARIM YARIŞMASI DÜZENLENECEK
Kuru meyvenin tüketiciye ulaşımında ambalajın çok önemli olduğunu belirten Türkiye Kuru Meyve İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Eli Alharal, 2011 yılında kuru meyve sektörü olarak “Kuru Meyve Ambalaj Tasarım Yarışması” düzenleme kararı aldıklarını kaydetti.
Türkiye genelinde düzenlenecek tasarım yarışmasında, ortaya çıkacak tasarımlarla kuru meyve ürünlerinin doğru ambalajlarla tüketiciye ulaşacağına işaret eden Alharal, “Türk kuru meyve sektörü olarak bugüne kadar yeterince ilgi göstermediğimiz ambalaj tasarımı konusunda yapılacak bu yarışma Türk kuru meyve sektörüne imaj kazandıracak” dedi.
Türkiye Kuru Meyve İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Toplantısı"na, Ege, İstanbul ve Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyelerinin yanısıra Malatya, Aydın ve İzmir Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ile Ege ve İnönü Üniversitesi akademisyenlerinin katıldığını anlatan Alharal, Malatya kayısısının kalitesini arttırma ve Türkiye"de alternatif ürün olarak erik üretiminin arttırılması çalışmalarında üniversitelerin yürüttüğü çalışmalara verilen desteğin devamına karar verdiklerini sözlerine ekledi.

Birliğin bu hedefinin hem ülke ekonomisi hem de üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi adına sevindirici bulduklarını kaydeden Akça Holding Kuru Meyve İletmeleri Genel Müdürü Melih Akça, globalleşen dünyada, bir takım ulaşım ve tanıtım zorluklarının bugün aha kolay aşılabilir duruma geldiğini bu tür çalışmalarla Türkiye"nin hedeflediği noktaya ulaşacağına inandığını söyledi.