Didim Kaymakamlığı'nın şehit ve gazi ailelerine yönelik verdiği iftar yemeğinde gazetecilerin sorularını cevaplayan şehit babası Mehmet Turan (64), açılım için yapılan açıklamaların kendisini üzdüğünü söyledi. 1998'de Bingöl'ün Genç ilçesinde 20 yaşındaki oğlu Soner Turan'ı şehit veren Mehmet Turan, "30 bin kişiyi öldürmüş, askerlerimizi şehit eden kişiyi neredeyse muhatap alacaklar. Biz bu tür bir uzlaşma istemiyoruz. Bu tür söylemler yaramızı tazeliyor" dedi.
Şehit Soner Turan'ın ikizi İlker Turan ise şunları söyledi: "Uzlaşma terör sempatizanları için iyi. Şehit aileleri düşünülerek yapılan bir çalışma değil. Uzlaşmadan yana değiliz. Bu açılım PKK'ya verilen bir af. Sen askerimizi şehit et sonra da af çıkarsınlar. Bu kabul edilebilecek bir durum değil."
1974 Kıbrıs Harekatı'nda ağabeyini şehit veren Metin Çakır ise şöyle konuştu: "Oturulup konuşulmuyor, zaten bu iş olmaz burada elini versen kolunu istiyorlar. Diyorlar ki Öcalan muhatap alınsın. Yani size terör örgütünün başıyla konuşun diyorlar, bunların meclisteki siyasi temsilcileri oraya ne yapmaya geldi. Bu tür çalışmalar inandırıcı gelmiyor."