Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bizde eğitim metodları, eğitim teknolojileri, eğitimde fırsat eşitliği, imkanlar konuşulmaz. Varsa, yoksa şekil konuşulur varsa, yoksa şekil tartışılır. Öğrencinin neyi öğrendiği, neyi öğrenemediğinden ziyade, ne giydiği, ne okuduğu, hangi okulu tercih ettiği ya da etmesi gerektiği gündemi işgal eder" dedi. Erdoğan, Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi'nin adıyla dalga geçenlere sert çıkarak, "Her ne kadar bazıları 'Fatih' adı konuldu diye bu projeyle kendisine göre dalgasını geçiyorsa da bu projenin hakkıyla icra edildiğinde onlara da gerekli tokadı atacaktır" diye konuştu.

Erdoğan, Rixos Oteli"nde Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı'nın işbirliği ile gerçekleştirilecek olan Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi imza törenine katıldı. Törende konuşan Erdoğan, on yıllar boyunca hükümetlerin, Milli Eğitime "idare edilmesi gereken bir hadise" olarak baktıklarını ve sadece "idare etmekle yetindiklerini" söyledi. Hatta "Okullar olmasa Milli Eğitimi idare etmek ne kadar kolaydı" şeklinde bir nükte ortaya çıktığını da anımsatan Erdoğan, şunları söyledi:

Varsa yoksa şekil tartışılır
"Bizde müfredatın tartışma konusu olduğunu göremezsiniz ya da çok nadir şahit olursunuz. Eğitim metodları, eğitim teknolojileri, eğitimde fırsat eşitliği, imkanlar konuşulmaz. Varsa, yoksa şekil konuşulur varsa, yoksa şekil tartışılır. Öğrencinin neyi öğrendiği, neyi öğrenemediğinden ziyade ne giydiği, ne okuduğu, hangi okulu tercih ettiği ya da etmesi gerektiği gündemi işgal eder. Avrupa ülkelerindeki çocuklar sınıflarında, okullarında bilgisayarla, internet aracılığıyla eğitim görürken, akıllı tahtalar kullanırken, okul eğitimini bırakınız, yaşam boyu eğitimi tartışırken; bizde meslek liseleri, üniversite öğrencilerinin kılık kıyafeti, zorunlu eğitimin süresi konuşuldu. Bununla kaybettik biz yıllarımızı. Şimdi biz bu kaybolan yılları geri almak istiyoruz. Onun için ciddi bir heyecana, gayrete ihtiyacımız var." Erdoğan, sonuçları orta ve uzun vadede görülecek diye eğitimi kendi haline bırakamayacaklarını belirterek, ""İdareimaslahata başvurmayız" dedik. Eğitimde cumhuriyet tarihimizin köklü reformlarını, en büyük yatırımlarını gerçekleştirdik" dedi.

Kürsüden bakana talimat verdi
İlk ve ortaöğretime verdiğimiz önemi yüksek öğretimden de esirgemediklerini anlatan Erdoğan, "Ben buradan, Ulaştırma Bakanıma hatırlatıyorum, bu aynı zamanda bir talimattır; Bizim süratle... Derslik noktasında açığımızın kalmaması gerekiyor. En kısa zamanda yapabileceğimiz derslik sayısını, mevcudu katlayabilecek noktaya getirmemiz lazım. Milli Eğitim Bakanımın talebi nedir? Çok önemli. Yüzelli, üçyüz ne yapıyoruz? Ona göre adım atacağız, ona göre kayda alacağız" diye konuştu. Erdoğan, ardından Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya dönerek, "Bunlarla beraber hesabını yaptığımızda öyle zannediyorum ki derslik adeti, orta öğretim, okul öncesi, 300 bin yeter mi?" diye sordu.

Fatih adıyla dalga geçiyorlar
Erdoğan, "Her ne kadar bazıları Fatih adı konuldu diye bu projeyle kendisine göre dalgasını geçiyorsa da bu projenin hakkıyla icra edildiğinde onlara da gerekli tokadı atacaktır diye düşünüyorum" dedi. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Fatih Sultan Mehmet'in yetişme koşullarına baktığınız zaman işte, bu yaşlarda özel olarak eğitmenine teslim edilmiş. ve ondan eğitimini, öğrenimini almaya başlamıştır. Ama bunu hazmedemeyenler o isme maalesef hazımsız olanlar, böyle bir projeye bu adın konması dolaylı rahatsızlar. Ne var bunun açılımında, Her halde çok düşünüldü deniyor. Ne diyor, Fırsatları Arttırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi. Niye rahatsız oluyorsun? Bunu bu nesillerin istifadesine sunacağız ki bizler görevimizi yapmış olalım. Onun için beyler rahatsız olmasınlar. Onlar ne kadar rahatsız olursa olsun biz görevimize devam edeceğiz."