Dün muhalefetin çağrısıyla Tiflis'teki parlamento binası önünde toplanan 100 binden fazla kişi Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'yi istifaya çağırdı. Bazı muhalefet sözcüleri, İstanbul-Tiflis seferini yapan uçakta "Gürcistan'ın Birliği Hareketi" lideri İrakliy Okruaşvili'nin bulunduğunu, bu nedenle THY uçağının askeri havaalanına inmeye zorlandığını iddia ettiğini duyurdu.
Muhalet temsilcileri, yetkililerin böylece Okruaşvili'nin dünkü gösteriye katılmasını engellemek istediğini ileri sürdü. Ancak Gürcistan İçişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi Şota Hızanışvili, suçlamaya alaycı bir yanıt vererek, "Aslında uçakta Okruaşvili yoktu ama Bin Laden adında bir adam vardı!"dedi.
"Gürcistan'ın Birliği Hareketi" Genel Sekreteri Eka Beseliya daha sonra yaptığı açıklamada, "Uçak, Okruaşvili ile soyadı benzerliği bulunan bir yolcu bulunması nedeniyle Vaziani'ye indirildi" diye konuştu.
Tiflis Ulaştırma Komitesi Başkanı Georgiy Bokuçava, THY uçağının yanlış havaalanına inmesiyle ilgili soruşturmaya katılmak istediklerini ve Türk tarafından yanıt beklediklerini açıkladı. Gürcü internet siteleri, uçağın yolcuları arasında bulunan Gürcistan vatandaşlarının soruşturmadan elde edilecek sonuca göre THY'ye manevi tazminat davası açmayı düşündüğünü bildirdi. Gürcü yetkililer, Boeing 737-800 tipi uçağın Tiflis'teki uluslararası havaalanına 15-17 kilometre uzaktaki Vaziani'ye inmesinin pilot hatasından kaynaklandığını açıklamıştı.

PİLOTUN ONURLU KARARI

TİFLİS Havalimanı"na yaklaşma sırasında yanlışlıkla askeri üsse inen Kaptan Pilot Mehmet Kesik emekliliğini istedi.

Olay sonrasında Türk Hava Yolları"na (THY) Uçuş İşletme Başkanlığı"na bilgi veren Kesik"in çok üzgün olduğu, görüşme ardından bu kararı aldığı belirtildi.
Dün meydana gelen olayda TK1382 sefer sayılı uçakla yaklaşma için alçalmaya başlayan THY"nin Boeing737-800 tipi Kastamonu uçağı, yanlışlıkla aynı doğrultuda piste sahip 8 kilometre mesafedeki Vaziani Hava Üssü"ne iniş gerçekleştirmişti. Askeri üs, geçen yıl ağustos ayında Gürcistan"a operasyon düzenleyen Rus kuvvetleri tarafından bombalanmış ancak pist bir kaç ay önce tekrar kullanılabilir duruma getirilmişti.

Yanlış piste iniş sonrasında konuyla ilgili olarak Gürcistan sivil havacılık otoritesi soruşturma başlatmış, yolcular Tiflis Novo Alexeyevka Havalimanı"na otobüsle ulaştırılmıştı. Daha sonra dönüş seferinin yolcuları THY tarafından gönderilen boş bir uçakla alınarak İstanbul"a getirilmişti.

Askeri üsste uçakların yerde dönmesini sağlayacak ve push back olarak adlandırılan çekici aracın bulunmaması nedeniyle Kastamonu uçağı Tiflis Havalimanı"ndan getirilen araç gönderildi. Uçak bugün İstanbul"a boş olarak getirildi ve teknik kontrolden geçirildi.

Kaptan Pilot Mehmet Keskin, Hava Kuvvetleri"nden 1993"de emekli olduktan sonra THY"de göreve başladığı, 1997"de de Kaptan Pilot olduğu öğrenildi.

Milliyet