Ekonomik krize rağmen Türkiye"de rüşvetin önüne geçilemiyor. Denetim ve danışmanlık şirketi Ernst&Young"ın “Avrupa Yolsuzluk Anketi 2009” sonuçlarına göre, ankete Türkiye"den katılanların yüzde 53"ü, ekonomik darboğaz yaşanan dönemlerde ayakta kalabilmek için mevcut/yeni işler için para vermeyi kabul edilebilir buluyor. Türkiye"nin de içinde bulunduğu 22 Avrupa ülkesinde 2 bin 246 şirket yöneticisi ve çalışanların görüşleri alınarak gerçekleştirilen ankete göre katılımcıların yüzde 71"i 2 şirket birleşmesi halinde “işten çıkarma”nın en önemli sorun olduğunu düşünüyor.

Ankette yer alan “ekonomik darboğaz yaşanan dönemlerde ayakta kalabilmek için hangisi sizce kabul edilebilir?” şeklindeki soruya Türk katılımcıların yüzde 53"ü “mevcut/yeni işler için para vermek”, yüzde 49"u “mevcut/yeni işler için şahsi hediye vermek”, yüzde 32"si ise “mevcut/yeni işler için eğlenme olanağı sunmak” yanıtını verdi. Bu soruya Avrupa"daki katılımcıların yüzde 41"i “hiçbiri” yanıtını verdi.

Yolsuzluk tepede oluyor

Ankete Türkiye"den katılanların yüzde 22"si “Genel olarak, şirketinizde yönetimden sorumlu olanlar dürüstlük ilkesini gözeterek mi hareket etmektedirler?” sorusuna “her zaman” yanıtını verirken, bu oran Avrupa ülkelerinde de benzer şekilde gerçekleşti. Türk katılımcıların yüzde 29"u yolsuzluk eylemlerinin en çok üst kademe yönetiminde gerçekleşebileceğine inanırken, Avrupa"da bu oran yüzde 42 seviyesine çıktı.

Aynı soruya “orta kademede” diyenlerin oranı yüzde 25, “alt kademe yönetim/çalışanlar “ diyenlerin oranı ise yüzde 15 oldu. Katılımcıların yüzde 24"ü şirketlerinde önemli bir yolsuzluk olayının yaşanmayacağından ”çok emin“ olduğunu belirtirken, bu soruya Avrupa"da aynı şekilde cevap verenlerin oranı yüzde 18 olarak gerçekleşti.

Yeni iş almak için hediye şart

Ernst&Young Güneydoğu Avrupa ve Türkiye Usulsüzlük İncelemesi ve Uyuşmazlık Danışmanlığı Bölümü Sorumlu Ortağı Dilek Çilingir, araştırmanın sonuçlarının Türkiye için düşündürücü olduğunu söyledi. Çilingir şu tespitlerde bulundu:

”Katılımcılar etik olmayan davranışlar karşısındaki tolerans seviyelerinin yüksek olduğunu belirtti. Araştırmaya göre ekonomik darboğazda ayakta kalabilmek için yeni iş kazanmak veya mevcut işi korumak için para, hediye, eğlenme gibi sunulan olanaklar şaşırtıcı sayıda katılımcı tarafından kabul gören uygulamalardan sayılıyor.”