Telefon dinleme tartışmalarının merkezinde olan Emniyet Teşkilatı, telekulak mağduru olmamak için telefon hattını değiştirdi. İçişleri Bakanı ile üst düzey polisler artık kapalı devre şifreli IP sistemle görüşecek

Emniyet karargahındaki en güvenli telefon hattı olarak bilinen İnterkom, yeterince güvenli olmadığı için iptal edildi. Yerine, IP'li telefon hattı kuruldu. İçişleri Bakanı, İçişleri Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü ve üst düzey bürokratların odalarına IP (İnternet Protokol) numaralı telefonlar bağlandı. IP'li telefonlar, altyapısı tamamen Emniyet'e ait olan Polnet üzerinden hizmet verecek.

MODASI GEÇTİ

Aslında Emniyet'in, telekulaklara karşı kullandığı etkili bir sistemi vardı. Telekulak suçlamalarının odağındaki Emniyet, kendisi de telekulak mağduru olmamak için yıllar önce Türk Telekom'dan karargahına kapalı devre bir telefon hattı çektirmişti.

DİNLEMEK ARTIK DAHA ZOR

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İçişleri Müsteşarı Osman Güneş, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, genel müdür yardımcıları ve daire başkanlarının odalarına yeni IP'li telefonlar bağlandı. IP'li telefonlar, altyapısı tamamen Emniyet'e ait olan Polnet üzerinden hizmet verecek. Polnet, kapalı devre çalışan bir bilgisayar ağı olduğu, Emniyet dışına açılan herhangi bir ucu bulunmadığı için bu hat üzerinden yapılacak konuşmalar, dışarıdan hiçbir şekilde dinlenemeyecek.

KRİPTOSU VAR

İçişleri ve Emniyet'teki 44 üst düzey yöneticiyi birbirine bağlayan özel hattın uçlarına, kripto sistemine sahip özel telefonlar bağlandı. Kriptolu bu telefonlar, sahibinin sesini karşı tarafa şifreleyerek gönderecek. Yani herhangi bir kişi, Polnet'e sızmayı başarsa bile bu hat üzerinden yapılan konuşmaları şifreli şekilde duyacak.

VALİLERE DE ULAŞACAK

Bu yeni sistem, Emniyet karargahındaki güvenli hattı taşraya yayma olanağı da sunacak. Polnet hattı her ile uzandığı için vali ve il emniyet müdürlerinin de bu hatta dahil edilmesi mümkün olacak. Vali ve il emniyet müdürlerini güvenli şekilde Ankara'ya bağlayan kriptolu telefon hatlarının da ilerde IP'li hatla değiştirilebileceği bildirildi.

MIT VE TSK KULLANIYOR

Yabancı istihbarat ve güvenlik birimleri de iç haberleşmelerini benzer hatlar üzerinden yapıyorlar. Genelkurmay Başkanlığı ve MİT'in de kapalı devre ve kriptolu telefon hattı bulunuyor. Emniyet İstihbarat Dairesi de şubeleriyle temasını benzer bir hatla gerçekleştiriyor.

akşam