Hükümet, krizle birlikte bozulan bankacılık sektörü ile reel sektör kredi ilişkisini, kredilerin yüzde 60"ına garanti vererek düzeltme peşinde. Bankalar bu adımı olumlu karşıladı

Küresel krizde Türkiye"de bankacılık sektörü ile reel sektörü karşı karşıya getiren, eleştirilere yol açan kredi sistemindeki aksamalara sonunda devlet el attı.
Hükümetin üzerinde çalıştığı 6. Ekonomik Önlemler Paketi, şirketlerin banka yoluyla alacağı kredilerinin yüzde 60"ına Hazine kefaletini öngörüyor. Kredi Garanti Fonu"na bu iş için 1 milyar TL"lik fon aktarılması gündemde. Fon bu kaynağın 10 katı kadar krediye kefalet verebilecek.

Daha önce "can suyu" kredisi verilmişti
Hükümet daha önce de, KOBİ"lerin finansman sorunlarına faizsiz "can suyu" kredileriyle çözüm bulmaya çalışmıştı.
Hükümet, krizin reel sektör üzerinden bankacılık sektörünü de olumsuz etkilemesi ve sorunlu kredi oranlarında ciddi artışlardan endişe edilmesi üzerine böylesine bir çalışma yoluna gitti. Bankacılık sektörünün tepe yöneticileri ise, çalışmayı olumlu bulmalarına karşın, detaylar konusunda henüz bir bilgiye sahip olmadıklarını ifade ettiler.

Kredi, BDDK"nın sıkı denetiminde
Çalışmaları aylar önce başlayan ancak henüz hayata geçirilmeyen kredi desteği, Anadolu Ajansı"nın edindiği bilgiye göre şöyle işleyecek:
Kredi Garanti Fonu, bankaların şirketlere vereceği kredinin yüzde 60"ına kefil olacak. Bankalar krediyi Bankacılık Yasası ve BDDK yönetmeliklerine uygun şekilde verecek, bu konuda herhangi bir esneklik olmayacak. Gösterilen teminatların ve şirketle ilgili dosyanın fonun belirlediği kriterlere uygun olması halinde kefalet verilecek. Kredi sorunsuz geri ödenirse, fon devreye girmeyecek.
Kredinin temerrüde düşmesi durumunda banka bir taraftan krediyi geri tahsil etmek için şirkete yönelik takibe geçilecek. Aynı zamanda ilgili banka fona başvurarak, kredinin yüzde 60"ına tekabül eden miktarı talep edecek. Banka daha sonra takip sonucu şirketten tahsil ettiği miktarın yüzde 60"ını fona yatıracak. Böylece fon şirketin krediyi ödeyememesi durumunda şirkete kefil olarak devreye girecek.

"Çok olumlu buluyorum"
ERSİN ÖZİNCE: TBB Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü
6. ekonomik pakette yer alan Kredi Garanti Fonu"nun desteğine ilişkin çalışmanın detaylarını bilmemekle beraber amaçlananın ne olduğunu biliyoruz. Küçük kredilerde, KOBİ"lere yaygın bir şekilde destek verilmek isteniyor. Bu şekilde KOBİ"ler kredilendirilecekler. Çok olumlu buluyorum. Küçük kredilerde bankacılık sektörünün sorunları var. Bankalar bunların tamamının riskini üstlenmiş durumda. Ancak verilecek kredilerin yüzde 60"ına Kredi Garanti Fonu"nun kefalet vermesi önemli bir oran.

"Risk eşit üstlenilmeli"
ERGUN ÖZEN: Garanti Bankası Genel Müdürü
Nasıl bir mekanizma işleyecek bunu henüz bilmiyoruz. Kredi Garanti Fonu"nun bankaların vereceği kredilere yüzde 60 kefelat vermesi önemli. Kredi kararını bankalar verdiği sürece olumlu olur.
İçinde bulunduğumuz kriz dönemi için geçici bir çözüm olarak görüyorum. Keşke hiç fonun desteğine ihtiyaç duyulmadan sistem sağlıklı bir şekilde çalışsa. Kredi tahsilatında önceliğin kimde olacağı önemli. Sanırım tahsil edilen her miktarın yüzde 60"ı fona verilecek. Bunu riskin eşit üstlenilmesi yönünden adil buluyorum.

"Destek panzehir olacak"
HAKAN ATEŞ: Denizbank Finansal Hizmetler Grubu CEO"su
Bankacılıkta likidite sorunu yok. Mevcut kredilerde sorun var. Yeniden yapılandırılması için devletin desteği önemli. Sistemin tam olarak işlemesi için belirsizliklerin olmaması lazım.
Bu nedenle nasıl bir mekanizma olacak, hangi baz üzerinden işleyecek, bu çok önemli. Dışarıda global krize karşı trilyon dolarlık destekler yapıldı.
Türkiye"de bu bir ilk olacak. Sanayide ciddi küçülme var. Böyle bir desteğe çok ciddi ihtiyaç var. Büyük firmalar küçüklere para ödemiyorlar. Tam bir orman kanunu geçerli.
Bu uygulamalar KOBİ"lerde iflaslara yol açıyor. Bu destek panzehir olacak.

Milliyet