Banka, ihtiyaç, taşıt veya konut kredisi çekenler için kendilerini güvenceye almak için hayat sigortasını zorunlu kılıyor. Bazı bankalar bunu zorunlu tutuyor ve kredi sözleşmesine ekliyor. Vatandaşlar hayat sigortasını yaptırdıktan sonra söz konusu krediyi kullanabilyor. Sözleşmede yoksa hayat sigortası yaptırmanıza gerek kalmıyor. Eğer kredi kullanmak için hayat sigortası yaptırdıysanız ödediğiniz parayı geri almanın hukuki olarak yollları açık. 

...

2

İSTEMEYEN YAPTIRMAYABİLİYOR

 'Hayat sigortası' için ödenen ücretin geri alınabileceğini çok az kişi biliyor. 

...

3

KREDİ ONAYLAMAMA VE FAİZ DURUMU

Bankanın sigorta yaptırmak istemeyenlerin kredisini onaylamama ya da faiz oranlarında değişiklik yapma hakkı bulunabiliyor. Bu yüzden kredi çeken bir çok kişi hayat sigortası yaptırmak zorunda kalıyor. 

...

4

BANKA KENDİNİ TEMİNAT ALTINA ALIYOR

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Avukat Hadi Dündar, bankanın, kredi verdiği kişinin ölümünden dolayı kredinin geri ödenememesi riskiyle karşı karşıya kalma ihtimali bulunduğu için bunu teminat altına almak istediğini ifade etti.

...

5

KİŞİ HAYATINI KAYBEDERSE SİGORTA ŞİRKETİ ÖDÜYOR

Bankanın hem vatandaşı hem de kendini güvence altına aldığı hayat sigortasında kredi kullanan kişinin ölümü durumunda kredinin kalan kısmı sigorta şirketi tarafından karşılanıyor.

...

6

VEFAT DURUMUNDA VARİSLERE BORÇ KALIYOR

Ancak aynı durum müşteriler için de geçerli olurken bu defa hayat sigortalı kredi kullanmayan kişinin vefat etmesi durumunda kalan borç varisler tarafından ödeniyor.

...

7

VEFATTA  ‘İLK PRİM’ DURUMU

Av. Hadi Dündar, Türk Ticaret Kanunu’nda bunun için düzenleme olduğunu ve buna göre, hayatı sigorta edilen kişinin, ilk primin ödenmesinden önce ölmesi durumunda sigorta sözleşmesinin geçersiz olacağını belirtti.

...

8

MAHKEMEDEN 'İADE' KARARI

Bu konuda bir mahkeme kararını da anımsatan Dündar, "Sadece zorunlu masraflar tüketiciden istenilebilir" kararı çıktığı ve bankaya ödenen primin tüketiciye iadesine hükmedildiği bilgisini paylaştı. Av. Dündar ayrıca, zorunlu olan masrafların da nereye harcandığının ispat edilmesi gerektiğini söyledi.

...

9

BDDK'DAN DÜZENLEME GELMİŞTİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 'hayat sigortası'na ilişkin düzenleme de çıkarken bu uygulamayla ilgili değişiklikler dikkat çekti.

...

10

VATANDAŞLAR İPTAL İÇİN YOLLAR ARIYOR

Büyük önem taşıyan bu prosedürde müşteriler sigorta bedelini ödemek istemedikleri için hayat sigortası yapmak istemiyor. Hayat sigortası yaptıranlar da iptal etmenin yollarını arıyor.

...

11

E-DEVLET'TEN BAŞVURU YAPILABİLİYOR

Çektikleri kredide hayat sigortası yürürlükte olan vatandaşlar e-Devlet sistemi (www.turkiye.gov.tr) üzerinden başvuru yaparak hayat sigortası poliçesinin iptaline ve priminin de verdiği hesap numarasına yatmasını talep edebiliyor.

...

12

İŞTE ADIM ADIM İPTAL ETMENİN YOLLARI

Söz konusu hayat sigortasını iptal etmek ve parayı çekmek için birkaç adım gerekiyor.

...

13

MOBİL UYGULAMA OLMAMALI

İptal etmek için e-Devlet turkiye.gov.tr adresine girilmesi gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken mobilden girileceği zaman tarayıcı üzerinden erişim sağlanması gerekiyor.

...

14

Sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına "Hayat Sigortası Poliçe ve Tazminat Bilgileri Sorgulama" yazıp gelen ekrandaki hayat sigortalarını kontrol etmeniz gerekiyor. Her hayat sigortasının yanında "Detaylı Bilgi" yazar ve bu yazıya tıklamak gerekiyor.

...

15

Karşınıza gelen ekranda "Poliçe Durum" kısmında "Yürürlükte" yazması gerekiyor. Yürürlükte yazmaması hayat sigortası primini geri alamayacağınız anlamına geliyor.

...

16

Burada 'Daini Mürtein' (Daini Mürtehin) yani sigortacılık sektöründe yaygın olarak kullanılan "Rehin Alacaklı" anlamına gelen kısmın da olması gerekiyor.

...

17

Bu bölümleri geçtikten sonra bir diğer adım ise yeniden arama kısmına gelerek "Sigortacılık ve Özel Emeklilik Şikayet Başvuru ve Takibi" yazdıktan sonra açılan sayfada "yeni başvuru" yapmak ve adımları takip etmek.

...

18

Ardından çıkan sayfada ilgili alanlar doldurularak iade talebinde bulunmak gerekiyor.

Adınız ve mailinizin yazdığı bölüm sonunda, "(TARİH) tarihinde (BANKA İSMİ) bankasından çektiğim krediyle beraber şahsıma imza atılan (123456) poliçe nolu (SİGORTA ŞİRKETİNİN ADI) ait sigorta poliçesinin iptal ve tutarının (TRIBAN NUMARANIZ) iban numarasına yatırılmasını talep ederim." şeklinde örnek şikayet metni hazırlayarak başvurabilirsiniz.

...

19

Başvurunuz e-mail adresinize mail olarak gönderiliyor ve ilgili firma da bilgilendiriliyor. Daha sonra banka tarafından aranıp para iadesini talep edebilirsiniz.